donderdag 15 april 2010

Ballonrokje




Te doen:
- meet de taille van je dochter, buurmeisje, nichtje, ... + eventueel een halfcm'tje (of een gans) reserve = A
(in het geval van maat 86 (à 92): 46cm + 1cm = 47cm)
- meet de lengte vanaf de taille tot waar je wil. Ik vind het het mooist net boven de knie. = B
(maat 86: 21 cm)

Nodig:
- een heel soepel vallend katoentje voor tailleband, rokdeel en voering. Het witte bloemenstofje met bloemen van Ikea is eigenlijk nog iets te stug. De andere katoentjes van hierboven (de bloemetjes en het turkoiseblauwe stofje) zijn ideaal. Niets houd je tegen een andere stof voor de tailleband te gebruiken. Een afstekend kleurtje kan erg mooi zijn. Als voering heb ik een heel gewoon katoentje gebruikt maar die dunne katoen van de rest van de rok zou nog beter zijn (tenzij je er - net zoals ik - nogal zuinig op bent).
- een korte rits






STAP 1
 

Knip de tailleband.
Breedte: A (zie hierboven, bij 'te doen') + 2cm naad
(in het geval van maat 86 (à 92): 47 + 2 = 49cm)
Lengte: 7cm. Voor een groter kind mag de tailleband eventueel wat breder zijn. Dan zou ik wel geen rechte strook nemen maar een echte tailleband (dus afgerond en rug en buikpartij anders).
(voor maat 86: 5 + 2cm naad = 7 cm)

 

STAP 2


Knip de rokstof.
Breedte: ongeveer taille x 3
(voor een 86: 46 x 3 = 138cm - ongeveer, enkele cm's meer of minder maken niet veel uit, mijn rokjes zijn de breedte van de stof - de boord, dus 144cm)
Lengte: B (zie hierboven, bij 'te doen') - (lengte tailleband - 2cm zoom) + 9cm (stuk dat naar binnen geplooid wordt - zie rechtste foto's in beeldenreeksje helemaal bovenaan) + 2cm zoom
(maat 86: 21cm - 5 + 9 + 2 = 27cm)


STAP 3


Maak een 1/4-cirkelrokje als voering. Je kan hiervoor de werkwijze van Mme Zsazsa volgen. Ik heb ze voor het gemak hier nog eens herhaald.
(A + 2cm zoom) x 2 : 3,14
(maat 86: 49 x 2 : 3.14 = 31,2cm)




STAP 3.1: Neem een groot blad papier en meet vanaf de linkerbovenhoek dit getal (31,2cm) af. Trek van daaruit een deel van een cirkel met een passer of een potlood met een touwtje aan (touwtje zo laag mogelijk, stevig vastgebonden en potlood gedurende ganse operatie loodrecht houden).
STAP 3.2: Meet vanaf datzelfde getal (31,2 dus) de lengte van je voering. Dit is: B - 9cm + 2cm zoom
(maat 86: 21 - 9 + 2 = 14cm) (let even niet op de verhoudingen in de tekening, ik heb hier weer wat anders gedaan, nl. wat meer genomen om het rokje wat langer te maken door geen volle 9cm naar binnen te plooien, op de groei dus).  
Maak opnieuw een gedeeltelijke cirkel.
STAP 3.3: Neem 45° van dit patroon. Dit doe je zo: je vertrekt vanaf je linkerbovenhoek en zet op de bovenrand van je blad een puntje op 10, 20 en 30cm (bij voorbeeld). Zet die drie puntjes ook op de zijrand van je blad. Verbindt puntje '10cm horizontaal' met puntje '10cm verticaal', puntje '20cm horizontaal' met enzoverder. Dat zijn de stippellijnen die je hierboven ziet. Neem het midden van elke stippellijn. Als je nu die middens verbindt met de linkerbovenhoek heb je een hoek van 45° (op de tekening is dit een streepjeslijn).



STAP 3.4:  Om de voering bovenaan beter te laten aansluiten met de tailleband versmallen we het bovenste stuk van de voering. Neem het midden van je rokje. Hiervoor trek je een lijn (zie stippellijn) van de bovenste twee en de onderste twee uiterste punten van je voeringsrokje en duidt je het midden aan (streepjeslijn). Evenwijdig hieraan ga je naar die twee uiterste bovenste punten en teken je een lijn loodrecht naar beneden (evenwijdig dus met je streepjeslijn) van 7cm (of hoeveel je genomen hebt voor je tailleband). Dit zie je in het zwart op de tekening. 
STAP 3.5: Vanaf die plaats trek je een lijn naar je uiterste onderste hoek van je voeringsrokje. 

Knip dit uit.
Knip de voering dubbel uit je stof. Je kan je papieren patroontje volgen. Neem dus geen extra zoom want die zit al inbegrepen in je papieren patroontje.


STAP 4



Leg je voeringstof met de goede kanten op elkaar en stik een van de zijnaden op 1cm van de rand.


STAP 5





















Neem je rokdeel en frons het langs een van de langste zijden (indien de richting belangrijk is, het is het rokdeel dat tegen de tailleband zal aansluiten). Ik heb die opmerking duidelijk zelf niet goed gelezen want mijn bloemetjes bij het beige kleingebloemde rokje staan ondersteboven. Dan zetten we dit vast aan de tailleband.
Moest je de techniek niet kennen, dit doe je zo (of zoals in deze video):
Je neemt een ander kleur bovendraad als onderdraad (tja, volgens mijn eigen vakjargon). Je stikt met je langste steek (belangrijk!!) op ongeveer een dikke halve cm van de rand zonder te backstitchen (hoe heet dat in het Nederlands?), niet aan het begin, noch op het einde. Laat je draden vrij lang, want je moet ze straks kunnen vastpakken. Dan stik je met diezelfde steek, opnieuw zonder te backstitchen op 1.5cm. Je zoom van 1cm komt daar dus virtueel tussenin. Je neemt het midden van dit lange rokdeel en zet een stipje of een andere aanduiding tegen de rand. Neem dan van elk van de stiksels 1 draad vast (ofwel de 'bovendraad', ofwel de 'onderdraad', kijk naar de kleur, bij mij gaat het met de 'onderdraad' het makkelijkst). Trek VOORZICHTIG aan die draden tot alles opfronst. Gezien de spanning verdeeld is over twee draden is de kans klein dat je draad afbreekt. Gebeurt dit toch, dan heb je nog een reservedraad. 
Frons meer op dan de uiteindelijke lengte van je tailleband. Verdeel je fronsjes zo op het eerste zicht wat gelijkmatig. Speldt het midden van het rokdeel (waar je je puntje gezet hebt) vast op het midden van de tailleband. Goede kanten tegen elkaar (right sides together). Je speldt ook het eind van de tailleband aan het einde van het rokdeel. Aan beide kanten . De bedoeling is uiteraard dat het rokdeel even lang wordt als de tailleband. Daarvoor leg je je stof met het gefronste rokdeel naar boven onder de machine. Je laat je naald zakken en verwijdert je speldje. Je rekt je gefronste stof wat uit zodat voor het eerste stuk (dus tot aan je middenspeldje) rokdeel en tailleband gelijk zijn. Verdeel je fronsjes ditmaal goed. Backstitchen en tussen de twee fronsstiksels door (op 1cm dus) stikken op normale steeklengte. Halfweg zijnde haal je je speldje eruit, rokdeel uitrekken, fronsjes verdelen en stikken tot einde en backstitchen. Ik heb nog nooit gehad dat de fronsjes weggeduwd woren door de machine maar volgens de video kan het dus wel.

Haal de twee fronsdraden nu weg met je tornmesje of enkel de zichtbare draad (de onderste).Rek je stof nu eventueel wat uit want door het uittrekken van die fronsdraden heb je het boeltje misschien in zijn geheel gefronst.

STAP 6



Maak nu fronsjes voor de binnenkant. De andere lange zijde frons je en stik je aan de voering. Zorg dat je voeringstof met de goede kant tegen de goede kant van de de gefronste rokstof ligt. Zichtbaar draadje weg en stof efkes uitrekken.
Je hebt nu een strookje stof, een gefronst geheel en een rokjesachtige strook.


STAP 7





















Tijd voor de rits. We gaan dat doen op zijn Zsazsa's ofte zijn Bizzkid's. We stikken daarvoor eerst de twee korte zijden aan elkaar op 1cm, goede zijden opeen. Strijk de naad open. Terwijl je toch aan het strijken bent kan je ook de tailleband en de voering een cm naar binnen plooien en die vouw strijken. Torn de eerste cm van je tailleband los, dus tot aan je vouw. Leg de rits met de tandjes tegen de vouw. De bovenzijde (daar waar het metalen tandje is) leg je in de vouw. De bovenrand van je rits plooi je om en bedek je met je zoom. Speld vast. Leg de rest van je rits helemaal in je gestikte zoom. Tandjes telkens mooi in het midden. Speld vast langs de goede kant van de stof. Op het einde van je rits (of tot waar je je rits wil laten gaan als ze te lang is) steek je twee speldjes zodat je tijdens het stikken goed ziet tot waar je moet gaan. Knip het einde van je rits indien nodig.
Nu plooi je je voering langs binnen tegen je tailleband. Torn het eerste cm'tje los en plooi het erbij. Zorg ervoor dat je ingestreken zoom mooi komt te liggen tegen de bovenrand van de tailleband. Herspeld alles met de tandjes van je rits tegen de zoom. Je kan dat makkelijk doen door je twee duimnagels tegen de ritsranden te duwen. Langs de binnenkant zie je dan of de zoom van je voering juist ligt. Speld tot het einde. Begin rechts van de rits te stikken met een ritsvoetje. Stik kort op de rand. De tandjes van de rits vormen een goede leidraad. Stik tot onderaan waar je de stof 90° draait, over de rits stikt (ik stik nog eens heen en weer maar ik weet niet of dat echt nodig is), weer 90° draait om terug bovenaan te eindigen. Verwijder voorzichtig het stiksel van de voorlopige stiksels met een tornmesje tot aan het horizontale stiksel. Doe dit ook voor de voering. (Deels copy-paste van Mme Zsazsa)


STAP 8



Plooi de bovenzoom van je tailleband 1 cm naar binnen, waar je daarnet gestreken hebt. Doe hetzelfde met je voering. Speld ze aan elkaar. Stik zo dicht mogelijk bij de rand zodat je het geheel sluit.

Klaar!






Een moedige ziel heeft dit rokje omgezet naar volwassen maten.

PS: graag hieronder een linkje naar jouw rokje wanneer het af is. Opmerkingen, commentaren, verbeteringen (en complimentjes ;-) ) zijn welkom

28 opmerkingen:

  1. Wow, 't is precies de dag van de 'rokskes'handleidingen. Knap dat je dat helemaal zelf hebt uitgezocht! Deze gaat er zeker eens van komen...eens, 'k weet alleen niet wanneer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En ik ga die van jou binnenkort eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw, geweldig. Dankjewel! Die link gaat er zeker komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oooh leuk, ik ga dat zeker eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Allé zeer duidelijk merci,

    ik zou niet durven/willen het te maken zonder te linken. Ge staat alvast in mijn lijstje met tutorials gelinkt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik bedoelde eigenlijk het omgekeerde. Hier een linkje plaatsen zodat IK het kan zien. Mijn nieuwsgierigheid is groter dan mijn trots, weet je ;-)

    Edit: Ik heb die 'PS' duidelijker gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wow, ik heb eigenlijk nog nooit kleding gemaakt, ja wel eens iets om gezoomd....bloos.... Zal ik het toch eens gaan proberen hahaha...

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nog even geduld, Miss Stik! Ik ga me er echt aan wagen, maar eerst nog een mooi stofje zoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. amai, ziet er zeeeer goed uit, en duidelijke uitleg, ga me der ook eens (ooit) aan wagen.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kan je die ook toepassen voor jezelf? Of moeten er dan aanpassingen gemaakt worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. WOW, geweldig. Afin, ik snap er niks van. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Geen idee, Toke. Nog niet geprobeerd. Maar laat iets weten wanneer je het test.
    De uitleg is lang, maar het is écht gemakkelijk. De uitleg is gewoon lang omdat ik soms een beetje perfectionistisch ben.

    Elza, hoezo, niks van snappen?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Leuk dat je heel de uitleg erbij hebt gezet
    Ga ik zeker eens proberen, ik weet alleen nog niet wanneer ! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Maar tof, ik was nu dus al een aantal dagen aan t denken dat ik perse een ballonrokske wil maken voor mijn dochter en nu vind k vandaag deze uitleg! Hoe geweldig is dat zeg! Merci hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zo leuk, ben superblij met je uitleg!
    Ik ben er mee bezig, voor mezelf.....
    Ben aangekomen bij het ritsje inzetten, spannend spannend!
    Maar eerst even een strandwandeling maken met mn lief, vanavond weer verder. Update volgt...

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Jaja, mijn rokse is af, maat 36/38, wel en andere tailleband gebruikt, ipv kleine meisjes-recht een beetje vrouwelijk rond, en dat heeft goed uitgepakt!
    Dankjewel voor je uitleg!
    Voor het eindresultaat, zie mijn blog, groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. hallokes
    schoon rokje! Ik zie da je ook uit belgie komt. Waar haal jij de schone stofjes?
    groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Inge, bedoel je de stofjes van hierboven? De bloemetjes komen van de markt. Nu besef ik wel dat er niet op elke markt een verkoper staat met Moda, Liberty en patchworkstofjes, maar je vind die stof wel makkelijk online. De blauwe stof komt ook van de markt. De bloemen zijn van de oude Ikea-collectie.
    Soms passeer ik eens in Le Chien Vert. Ze hebben een schap met Japanse stof van Kokka (in de afdeling Le chien du chien) maar dat is al meer dan een jaar dezelfde stof... Niet veel keuze dus.
    Online is zeker de winkel van Vermiljoen een aanrader. Aanbod wisselt regelmatig, correcte prijzen en ze is super snel met het beantwoorden van mail en opsturen van stof.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ohhh, wat een leuk rokje! Bedankt voor de uitleg. Ik ga hem zeker eens maken voor mijn dochter. Bedankt! Ik ga je blog volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik maakte een ballonrokje volgens een ander patroon, maar gebruikte wel jouw handleiding om het in elkaar te steken. Er staat een linkje naar deze post op mijn blog. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. http://bengels.tmedia.be/2011/5/8/een-ballonrokske-.aspx

    Mijn resultaat! Met behulp van jouw handleiding! Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hele leuke tutorial.
    Ik mis alleen meer foto's bij het moeilijkste stuk, de rits inzetten.
    Ben mijn hoofd nog aan't breken hoe dat met de voering zit...

    BeantwoordenVerwijderen
  23. wow zo mooie rokjes ik ga dat ook eens proberen hoop dat het resultaat ook zo mooi gaat zijn als die van jou

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Dankzij jou duidelijke handleiding een ballonrokje met ballonnetjes gemaakt!
    Hier een foto'tje :
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.387960507951241.95883.364036167010342&type=3

    Bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hmm, moet ik ook eens gaan proberen! Bedankt voor de uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik heb nog maar 1 ding gemaakt (ooit) dus ben superbeginneling en heb me gewaagd aan je rokje. Ben deze middag begonnen en het is af! Het resultaat is werkelijk supersupermooi!!!! Als ik een foto kan plaatsen, zal ik dat zeker doen.
    Heel erg bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen