maandag 13 juni 2011

Billendoekjes




Wanneer je wasbare luiers gebruikt zijn wasbare doekjes ideaal: gewoon mee in de wasmand en geen gedoe met extra vuilbakje. Dat laatste hebben we nooit gedaan maar sinds enkele weken hebben we echt wel toffe doekjes.

Na wat ge-google vond ik volgende tip: maak tweezijdige doekjes; een zachte (lees: tricot, jersey, molton, flannel) kant voor de plasjes en een wat ruwere (tetradoek, hydrofiel) voor de kakjes. Sorry voor de plastische omschrijving. Mensen met kinders kijken daar al niet meer van op.
Ik las ook dat de ideale afmeting 20cm x 20 was indien je ze wil gebruiken in een doekjesverdeler. Na wat nameetwerk bleek dat voor mijn Pamperdoos eerder 18cm paste. Maar nee, 20cm klopte, ze moeten wat te groot zijn zodat je telkens het volgende doekje mee naar boven trekt.

De doekjes kan je natspuiten met een plantenspuit met daarin water en eventueel wat bodylotion / badolie / tea tree oil / ... Ofwel sproei je rechtstreeks op de billen. Anderen bewaren de doekjes nat, maar dat vind ik nu precies wel niet zo'n hygiënisch gedacht. Langer dan enkele dagen laat ik het water ook niet in de spuit tot ik het ververs.

Behalve billen zijn ze ook ideaal voor vuile handen en snoeten. Jaja, en dat zonder te colorcoden (zoals op de Amerikaanse websites). Ze worden op 60° gewassen en ook jouw washandjes gebruik je toch de ene keer voor achterwerk en de andere keer voor een gezichtje? We gaan daar niet onnozel over doen.

Een stapeltje doekjes gaat standaard mee op uitstap: even onder de kraan, half uitwringen en dan in een toile cirée ritstasje. Ook verfrissend voor onderweg.




Hier liggen ze op een stapeltje. Ik weet niet wat dochterlief er zo fascinerend aan vond maar een paar dagen lang zijn ze hier speelgoed geweest (dekentjes, versiering, ...) en ze waren bijna onmogelijk uit haar (vuile want meegeholpen in de moestuin) handen te houden om te fotograferen.


Wanneer je ze op deze manier opvouwt passen ze in een doekjesdoos. Het ene doekje trekt het andere mee naar boven.



Ook een setje?

Nodig:
Ruwe stof (tetra, hydrofiel, maar geen badstof want te dik...) (uit een tetradoek van Ikea krijg je 9 doekjes, mischien moet je wel het naadje even lostornen en iets minder reserve knippen dan ik op de foto) (was eerst enkele keren voor, tetradoeken krimpen enorm!)
Zachte stof (jersey, tricot, interlock, flannel, molton, ... maar geen fleece want da's waterafstotend en evenmin microvezel dat want slorpt te veel water op)
Ik combineerde telkens een zachte kant met print met een effen ruwe kant of het omgekeerde. Maar dat kies je natuurlijk zelf.


Maak een vierkant van 20 x 20 cm uit karton. Zorg dat het echt een perfect vierkant is, geen scheve doekjes graag. Rond de hoeken af (bv met een rolletje plakband).


Teken je afgeronde vierkantje af op de goede kant van je stof (kies ruw of zacht). Knip dit grofweg uit en leg met de verkeerde kant op de verkeerde (!) kant van je tweede stofje. Speld vast in het midden en in de vier hoeken. Wanneer je je speldje met het kopje naar buiten steekt kan je ze er snel uithalen zonder dat je veel snelheid hoeft te minderen tijdens het stikken.Knip ook grofweg uit.


Begin te locken op 1/3 van een kant. Volg mooi je getekende lijn. Wanneer je rond bent snij je mee je beginketting af en stikt nog verder op je stiksel tot je aan 2/3 bent. Maw, over 1/3-afstand heb je dus een dubbel stiksel. Dat komt (tot nu toe toch nog) niet los na het wassen.


En aan de zachte kant zie je dat ik mijn draadspanning niet goed heb ingesteld. Tips iemand?

Een doekje maken gaat erg snel. Ik heb het stikken even getimed en het duurde 45 seconden. Het tekenen en uitknippen zal ook wel maar een paar minutjes in beslag nemen. Dus op een avondje heb je al een stapel. Ik dacht het bij 40 stuks te houden maar heb intussen weer mooie hydrofiel ingeslagen voor nog wat extra doekjes...

Edit: de tricot met monstertjes en aapjes en de molton met olifantjes heb ik gevonden op Etsy, de grijze tricot met fijne streepjes uit een tweedehands t-shirt, de tetradoeken met diertjes bij Ikea en de andere tricots komen van de markt.

35 opmerkingen:

  1. Wat een goed idee zeg! Ik heb de hydrofiel luiers juist doorgegeven. Hier zitten ze niet meer in de luiers maar gezicht- en handenpoetsers kan ik wel gebruiken. Ik denk dat ik ook een stapeltje ga maken! Beter dan washandjes (die dringend aan vervanging toe zijn...)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er erg handig uit, die doekjes. Nog even een tip wat betreft de draadspanning van de locker. Rijg de locker eens in met vier verschillende kleuren, zo kun je precies zien wat elke draad doet en de spanning aanpassen. Succes !


    Groetjes van Janny.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een vrolijk stapeltje! Eén van mijn collega's zocht zoiets, heb haar dus al doorverwezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. waar haal je alle felgekleurde vrolijke tricotjes? groetjes, Eline

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik gebruik wel herbruikluiers, maar de doekjes zijn nog steeds wegwerp. Heb ook nog wel tetradoeken liggen, maar zo geen leuke tricotjes :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super idee om zo'n doekjes te maken! Ik zou ze hier vooral gebruiken als vuile-snoeten-poetsers en het idee om ze nat mee te nemen in een toile cirée ritstasje is ook geweldig. Maar waar vind jij toch die mooi tricot (of flanel of wat het ook is dat je gebruikt met die superleuke prints)???
    Kan je deze doekjes trouwens ook maken als je geen overlock hebt?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha! Ik gebruik altijd een stapel oude washandjes daarvoor. Maar dit is veeeeeele malen leuker zo! Ik had er nog niet aan gedacht ze zelf te gaan maken.
    Ook bij mij gaan er altijd natte doekjes mee onderweg voor de kleffe handjes. Geweldige stofjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hebben een hele stapel tetrawashandjes maar gebruiken toch nog vaak doekjes wegens geen kraan bij de verzorgingstafel. Dus die plantenspuit! Idee, idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. tof idee maar ik zou het enkel voor vuile handen en snoeten gebruiken. ben niet zo een fan van doeken. ik vind een wegwerpdoekje en luier zo praktisch;

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heel mooi!
    Wij gebruiken stoffen luiers, maar om de billetjes proper te maken gebruik een papieren zakdoekje met wat bodylotion op. Gaat prima, ook voor onderweg.
    Maar een wasbaar alternatief is veel beter natuurlijk! Ik heb heb opgeslagen in m'n favorieten en ga eerst wat stofjes bij elkaar zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier had ik nog nooit van gehoord, maar eigenlijk is het belachelijk simpel en niet meer dan logisch wanneer je wasbare luiers gebruikt. Heel leuke stofjes trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een leuk ideetje! Ideaal voor de stoffenrestjes op te gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. geweldig! Ook die plooimethode is fantastisch. En die van u zijn vééél schoner dan mijn stomme hyfrofielwashandjes ;-)
    Ik gebruik al 4 jaar wasbare snoetenpoets en poepenpoets. Super handig!
    Hier is mijn receptje voor de zeepoplossing
    http://ecolicious-baby.blogspot.com/2010/07/alle-beetjes-helpen.html
    Bij ons "leven" die doekjes ook maar 2 dagen hoor! Dus ik maak me geen zorgen over dat "hygiënische" aspect. En teatree ontsmet ook. En als je kokend water gebruik om over de doekjes te gieten als je ze maakt, dood je al flink wat "leven" dat er toch in zou zitten....
    Echt knap werk hoor! Je doet mijn handen kriebelen ....
    Groetjes
    MV

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier ook wasbare doekjes (maar wel niet zo'n mooie). Ik bewaar ze droog in een plastiek doosje. Ernaast heb ik een oud weleda-flesje staan, dat ik vul met water en een beetje weleda-crèmebad. Daarmee kan ik telkens het bovenste doekje nat 'sproeien'. Dat vind ik ook hygiënischer dan de doekjes nat bewaren. En om de 2 dagen is mijn flesje leeg en wordt het bijgevuld.

    Enne ... ik heb heel je blog eens doorgelezen en mijn euro is gevallen! Wij kennen elkaar inderdaad! Ik ga je gauw eens mailen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ook weleda badcrème! Zalige geur he!!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ook effe op de rest antwoorden

    @ atelier eigenhandig, ja heb ik al gedaan maar ik zie het niet goed. Ik weet eigenlijk niet hoe de achterkant er zou moeten uitzien. Ooit verdiep ik er me eens in.

    @ Ienemiene, ja, tuurlijk. Je legt de goede kanten op elkaar. Tekent op de verkeerde kant het vierkant en stikt op die lijn. Je laat een stukje van een 8-tal cm langs een rechte kant ongestikt. Zorg wel dat je bij start en stop goed gebackstitcht hebt (heen en weer stikken om draad vast te zetten). Dan knip je uit op een kleine cm van je stiksel maar waar het nog open is, aan dat keergat dus, laat je wat meer, 1,5cm of zo, anders is het soms een prutswerk. Binnenstebuiten keren. Dan stik je rondomrond smal op enkele mms van de rand (topstitchen of edgestitchen)en zo stik je je keergat toe. Het duurt wel véél langer. Maar het is nog mooier.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. oh, wat een goed idee. Ik was al een tijdje aan het zoeken naar een alternatief voor de wegwerp vochtige doekjes... en ze zijn natuurlijk ook mooi om naar te kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. wat een mooie stapel! we zijn weliswaar uit de luiers, maar ik gebruik mijn doekjes nog als washand, ideaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik heb ook een stapeltje gemaakt. Bedankt voor de tip!
    http://effiemaakt.blogspot.com/2011/07/ruimte-in-de-stoffenkast.html

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Dit ga ik zeker onthouden voor als de hydrofiel doeken niet meer nodig zijn. Mooie tricot vind ik ook moeilijk te vinden, maar misschien zou je hier ook te klein geworden rompertjes en truitjes voor kunnen gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Domweg ben ik hier terecht gekomen en volgen doe ik direct, al was het maar om dit idee niet te vergeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wondermooi, helaas heb ik geen overlock. Zou het lukken met een naaimachine? Goede kanten op elkaar, rondom stikken, omkeren en dan nog eens helemaal rondom stikken?
    Of is dat onbegonnen werk met tricot?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ja, lukt wel hoor. Je hebt enkel een tricotnaald nodig. Die heeft een stompe punt die die je tricot mooi houdt. Maar het gaat wel langer duren.
    Anderzijds, het gaat ook veel mooier zijn.
    Na het stikken aan de bochten wat inknippen zodat je niet met een gekrulde kant zit na het keren. Snap je wat ik bedoel?

    BeantwoordenVerwijderen
  24. de link waar je op kan zien hoe je de doekjes best plooit is verplaatst. kun je even kort beschrijven hoe je het best doet of een foto plaatsen?

    alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik sluit me aan bij voorgaande vraag :) Ben benieuwd!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik zou zulke doekjes willen maken om mijn gezicht te ontschminken maar dan kleiner,zou dat ook gaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik ben ze ook aan het maken voor spruit nummer 3. Heb je tips voor zulke mooie ronde hoekjes te overlocken? Mijn overlock en ik zijn nog niet helemaal goede vrienden en ik eindig dus altijd met een min-of-meer scheef doekje... Echt prutsen hier dus om een mooie afronding te krijgen. Een beetje scheef vind ik niet erg, het is toch maar voor vuile billen af te kuisen, maar alle tips zijn wel welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Mooi! Maar hier ook problemen met de rechtheid van de doekjes :) De randen gaan helemaal opkrullen. Maar ik heb geen overlock. Ik probeer dan gewoon met een zigzagsteek of rechte steek er nog eens rondom te gaan. IK probeerde vanalles met steeklengte en draadspanning, maar de randen blijven golven... Voorkant is tricot, achterkant tetradoek. Bedankt voor de tips

    BeantwoordenVerwijderen