Zomen met je ogen dicht is er niet bij. Ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden hou je best beide kijkers goed open want het is wel een redelijk precisiewerkje.
Voor we starten:
1. Deze zoom is enkel bruikbaar voor effen stoffen of stoffen met een eenkleurige strook ter hoogte van waar je gaat stikken. Een gestreepte stof bv is dus best bruikbaar.
2. Niet elke stof maakt de zoom blind. In een 'gewoon' geweven stof (mja, ik heb nooit naailes gevolgd en ken dus niks van vakterminologie) werkt het. Maar zoals je in onderstaande oranje stof ziet (Minna van Ikea) met een ander weefpatroon gaat het daar niet.
3. Kies een perfect passende kleur garen. Leg niet gewoon je rolletje op de stof maar stik een proefstukje en inspecteer bij daglicht.
4. Ik werk altijd met een blinde zoomvoetje. Strikt noodzakelijk is dat niet, maar het zorgt er wel voor dat je vouw mooi tegengehouden wordt.
5. Maak eerst een testje. Vooral qua stiklengte en -breedte zal je wat moeten experimenteren.
6. Je zal altijd nog ietwat van het stiksel zien. Als je er met je neus opzit kan je het goed zien, maar vanop afstand is het echter heel subtiel.
Goed, alle voorwaarden vervuld? Dan gaat we van start.
1. Strijk ongeveer 1,5cm stof naar binnen. Strijk dan nogmaals om. De breedte kies je zelf. Ik heb hier 3,5cm genomen.
2. Vouw de zoom om zoals je op de foto ziet. Je ziet dus een klein strookje van de goede kant van de stof.
3. Kies de blinde zoomsteek: enkele rechte steekjes en dan een zigzag naar binnen. Zet je steek op het langst (om zo weinig mogelijk zichtbare stiksels te hebben) en zoek een compromis qua breedte. Ik zet het op bijna 2: het stiksel is vrij smal maar toch valt het er niet net af. Als je bezig bent zal je wel snappen wat ik hiermee bedoel.
4. Terwijl je stikt zorg je ervoor dat je vouw helemaal mooi tegen het langste teentje van je persvoet komt (verzin ik hier 'teen' ter plekke of is dat een juiste term?). Je hoeft in principe niet naar je naald te kijken terwijl je bezig bent. Zolang je vouw goed ligt stikt je machine enkele steken recht op je naar binnen te slagen zoom (foto links) en een zigzagje dat in je zichtbare stof komt (foto rechts).
Wanneer je zonder blinde zoomvoetje stikt moet je echter wel je naald in het oog houden. Tel mee hoeveel steken rechtdoor en zorg dat het zigzagje nét in je goeie stof (waar je hier dus de witte achterkant van ziet) valt.
5. Je bekomt zoiets. (Let niet op de losse steken, ik had blijkbaar een naaldje meegenomen onder mijn persvoet.)
Of om het in contrasterend garen te tonen:
van links naar rechts: hoe je het stikt - binnenkant van de zoom - goede kant
En dit is het ongestreken eindresultaat:
Strijk het geheel en je bekomt dit: (zucht, Flickr en Blogger zijn niet mijn vrienden)
En het geheel? Dat toon ik op een volgend dutjesmoment.
Dag 7: De 2 laatste toppen
4 weken geleden
Toen ik mijn naaimachine kreeg heeft de verkoper die steek vluchtig voor gedaan, maar dat ging mij wat snel. Dus gewoon super dat je het zo mooi stap voor stap uitlegt!
BeantwoordenVerwijderenHeb die steek ook op mijn nieuwe machine, en heb die al uitgebreid getest, maar toch blijf ik vinden dat een met de hand genaaide blinde zoom toch nóg blinder (en dus mooier) is. Het duurt dan wel iets langer, maar uiteindelijk is je zoom na 10 minuutjes ook gemaakt...
BeantwoordenVerwijderenKlinkt ingewikkeld ... dat wordt proberen met de laptop ernaast ... privé-les heet dat dan zeker?
BeantwoordenVerwijderenVan waar komt dat heerlijke olifantenstofje?
Boomie, een handgenaaide steek is écht blind. Maar ik vind met de hand naaien VRESELIJK. Niet zoals iets wat ik niet graag doe, maar als 'ik ga nog liever gans mijn kot kuisen dan een rokje met de hand om te zomen'. En kuisen is al niet mijn geliefkoosde bezigheid.
BeantwoordenVerwijderenMamamaakt, van Etsy.
BeantwoordenVerwijderenhandig hé heb die ook een tijdje geleden ontdekt!!!
BeantwoordenVerwijderendoe mee aan mijn give away--->
http://lovelylinde.blogspot.com/2011/05/give-away-lovelylinde.html
bedankt om het zo duidelijk uit te leggen! was al helemaal vergeten hoe ik het nu juist weer moest plooien...
BeantwoordenVerwijderenSuper!, deze uitleg. Ik probeerde deze steek op mijn machine ook al eens uit, maar dat bleek toen een ramp. Dikke merci voor deze duidelijke tips !
BeantwoordenVerwijderenAls extraatje, je kan ook visdraad (van die doorzichtige plastiekachtige draad) gebruiken als je een stor met een patroon hebt. Dan moet de kleur niet exact hetzelfde zijn als de kleur van de stof.
BeantwoordenVerwijderenHIer zit ik al lang op te wachten! Merci.
BeantwoordenVerwijderenIk weet het, Polkadotjes, sorry meid. Ik heb het lang lang geleden eens beloofd...
BeantwoordenVerwijderen