maandag 29 maart 2010

Op zoek naar...

de ideale spaghettisaus.
Dat lijkt wel mijn levenslange queeste. Ok, ik heb al heel wat lekkere spaghettisausen gemaakt (gaande van een halve dagtaak om een berg paprika's in alle kleuren, worteltjes, courgettes, aubergines, champignons, uien en look te wokken en dan te mengen met enkele pakskes passata en apart gebakken, en dus krokant gehakt tot de simpelste spaghettisaus). Maar nooit de perfectie.
Nochtans, ik heb mijn ideale saus ooit al gegeten. Toen ik een jaar of 15 was in De Zoete Citroen. Volgens internet moet dat in Wetteren of Massemen geweest zijn maar inmiddels al lang toe.
Zijn er nog die op zoek zijn naar dat ene recept dat je ooit geproefd hebt, of koop je wekelijks dezelfde taart om de verschillende ingrediënten en hun verhoudingen te ontmaskeren?
Of nog beter, hebben jullie een quasi perfecte spaghettisaus?
Of nog nog veel beter, hebben jullie dat gewilde recept van de Zoete Citroen?

14 opmerkingen:

  1. Ik vind die van mijn mama het beste ^^ Die smaakt zoals de spaghetti kastart.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak de saus zoals jij die eerste beschrijft: uren groenten snijden, apart gehakt bakken, enz.
    En dat vind ik de allerlekkerste :).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het leukste aan spaghettisaus dat iedereen zijn eigen recept heeft zodat het bij iedereen anders smaakt, maar toch altijd lekker is...
    Bij mij gaat het zo: uien bakken, wortels erbij, 3 kleuren paprika erbij, courgette erbij, bliktomaten erbij. Wanneer de groenten zacht zijn, mix ik dit alles half (zodat de saus vloeibaar is met toch nog wat groentenbrokken). Ondertussen gehakt apart bakken met wat peterselie. Bij de saus doen en klaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het zijn eigenlijk de kruiden die het hem doen (liefst vers uit de tuin: peterselie, bieslook, basilicum, lava's, tijm, ietsiepietsie salie). Aangezien Lief en ik geen vlees eten, maken we de vegetarische versie: ofwel alleen groentes ofwel met seitangehakt.
    En een beetje kruidenkaas of zure room of pesto kan wonderen doen.
    Ik vind mijn spaghetti best wel ok.
    Vroeger deed ik daar ook soms rozijnen en noten bij.
    En als laatste : het hangt ook erg af welke passata je gebuikt (de bioversie is echt super lekker).
    Succes in je zoektocht!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. haha ... ik heb een lekker spaghettisausje!
    Niet alleen veel verse groentjes en gehakt, maar de afwerking doet het hem: goede kruiden o.a. oregano en basilicom en een beetje heinz tomatenketchup.
    Een brik Heinz tomato frito door de saus draaien is ook niet slecht.
    Geen gezever. Volgens mij is het de suiker in de ketchup die het hem doet.

    Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn lief vind mijn spaghettisaus de beste. Nochtans is 'm nogal kritisch wat eten betreft, dus dat zegt wel wat.

    Int kort:

    Ajuin (veel, 2 dikke of zo) en behoorlijk wat teentjes look stoven in olijfolie. Dan 3 kleuren paprika en courgette in blokjes laten stoven tot ze zacht worden. Ondertussen gemengd gehakt opbakken (500g) en ook champignons (ook 500g) in schijfjes bakken. Als de groentjes zacht zijn (ik laat de paprika liefst nog een beetje krokant) doe ik alles uit de pot, in één grote kom. Dan maak ik een roux in de pot waar ik de groenten heb gestoofd (belangrijk voor de smaak denk ik) maar ipv melk of zo toe te voegen maak ik die saus met 2 blikken tomatenblokjes met basilicum bij. Dan wat water erbij want dat heeft de neiging nogal dik te worden, 1 klein blikje tomatenconcentraat en dan kruiden, veel kruiden: peper, zout, ne heleboel spaghettikruiden, paprikapoeder (ook wel veel), thijm, oregano (een beetje), italiaanse kruiden als we dat in huis hebben, pili pili (we houden van pikant), cayennepeper, gedroogde basilicum en een klein snuifje curry, EN zeker niet vergeten: twee laurierblaadjes! Dan alle groenten en het vlees ineens in de saus, mengen, nog wat laten pruttelen en klaar!! Nog een beetje verse basilicum op het allerlaatste erbij is ook lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zonder hier de ondankbare trut te willen uithangen, ik heb enorm veel ervaring met de zoektocht naar de Ideale Spaghettisaus. Ik heb dus al saus gemaakt met een roux, met veel en met weinig wijn, sausen die drie uur moeten staan pruttelen, met bergen verse kruiden uit de tuin (ok, zonder salie en lava's - heb ik zelfs moeten gaan wikipedia'en - maar wel met veel verse rozemarijn, oregano, basilicum, tijm, laurier), met massaal veel groenten en met enkel ui en tomaat, met ketchup en/of tomatenconcentraat, met gepelde tomaten, passata, tomatenblokjes en zelfs - schande! - een pot supermarktsaus erbij, met ongemixt (meestal) of halfgemixt of volledig gemixt.
    Nu doe ik er wel meestal geen zout in. In gehakt zit al zoveel zout enneuh... gezond is dat toch niet. Kan zijn dat dit al een eerste sleutel naar succes is.
    Mijn sausen zijn bijna altijd lekker geweest, vaak heerlijk (zoals ongetwijfeld jullie recepten van hierboven), maar nog nooit onvergetelijk. En daar zit ik nu mee in.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kijk nu wat ik tegenkom:
    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLMPO_20100323_004
    Ik ben blijkbaar niet de enige die droomt van deze saus.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn geheimen:
    - een suikerklontje toevoegen
    - onder de berg gemalen kaas een klein beetje lookboter (ze deden dat hier in de Kikker in Gent waar ze volgens mij de overheerlijkste spaghetti serveerden)
    - eventueel een klein beetje room maar daar ben ik zelf niet zo zot van
    - de allerdunste spaghetti gebruiken
    - en vooral: de saus een dag laten staan!
    Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De pasta is inderdaad een zeer belanrijke factor. De fijnste cappellini gebruik ik ook. Nog een beetje al dente. Ik heb daarnet - dit klinkt niet als een verrassing - spaghetti gemaakt en de cappellini was op. We hadden nog linguini maar het geheel smaakt dan anders.
    Suiker of ketchup heb ik ook al gedaan. Ofwel extra veel wortelen en gestoofde uien aangezien beide zoet zijn zouden ze de suiker kunnen vervangen. Trouwens, als je je tomaten lang genoeg laat koken gaat die zurige smaak ook zo weg.
    Dat van die lookboter kende ik nog niet. En de room heb ik ook nog niet getest. Maar van de roux ben ik niet zo zot (is eerder iets voor tomatensaus met ballekes) en ik denk dat dat gelijkaardig zal smaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Volgens mij maak jij gewoon al dé beste spaghetti saus.... ;)
    Stuur eens een potje op. Zal eens proeven en bevestigen!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nee hoor :-) Je mag wel eens komen proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Grappig. Ik heb ooit in Hongarije een gevulde paprika met een tomatensausje gegeten, dat ik heel graag nog eens opbieuw wil.
    Spaghettisaus... Mijn wederhelft is de kok in huis én een halve Italiaan. Wat jij beschrijft heet hier dus een "Belgische spaghetti" en wordt enkel buitenshuis gegeten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja hoor, ik weet wel dat onze spaghettisaus niet de authentieke ragú (klopt?) is. Maar wel lekker voor Belgen!

    BeantwoordenVerwijderen