zondag 3 juli 2011

SSC

SSC staat voor 'Soft Structured Carrier'. Een soort draagzak dus maar waarbij het lijfje van zachte stof gemaakt is. Een babybjorn maar dan ergonomisch voor de drager (je draagt immers niet alleen met je schouders maar ook op je heupen, vergelijk het met een trekkersrugzak) en ook ergonomisch voor je kindje (aangezien ze gesteund worden van de ene knieholte tot de andere zitten ze veel comfortabeler, daarnaast hangen hun billetjes wat lager dan hun knietjes waardoor hun rug ontlast wordt). En trouwens, met dit kan je niet enkel buikdragen maar ook rugdragen. Mijn negenmaander past erin en mijn binnen twee weken vierjarige ook.


Ik bestelde een eeuwigheid geleden Echino stof (Grassy Plain) voor een SSC voor mijn lief. Ik draag liefst met doeken (want ik vind dat gewoon mooier); hij niet. Maar als dat met de boot vanuit Canada moet komen duurt dat toch wel heel lang. Dus keek ik even in mijn kast en aangezien ik zin had ik zon koos ik geel en bloemetjes van Moda (Tweedle dum sugar, gewoon te koop op ons markt). De tutorial haalde ik ergens van het net. Maar van de uitleg begreep ik niks (maar dat bleek wel zelf uit te dokteren) en aan het patroon is ook niet veel meer heel gebleven. Ik had al gehoord dat het zitje eigenlijk niet breed genoeg is en dat had ik dus al snel gefikst. Maar al stikkende bleek ook dat de schouderbanden veel te lang zijn (opgelost) en te breed (en dat bleek niet meer te fiksen, kijk maar op de bovenste foto). De heupband zou ook zweven had ik hem niet een ferm stuk ingekort. Maar hij draagt wel heerlijk. In de banden zit een oud kampeermatje en in het zakje een slaapkapje.

Het systeem daarvan (fier fier) heb ik zelf bedacht. Het slaapkapjessysteem zit in zowat elke SSC, maar dat gaat altijd met een touwtje dat je moet aantrekken en zo. Ik heb een dubbele kap gemaakt (het was toch een flinterdun stofje dus dat deerde niet) met een dikke rekker waar ik aan trok terwijl ik hem in het kapje stikte. Dus kapje is mooi aantrekbaar en zal toch ietsjes meewiegen tijdens het stappen. Ik wacht nog op mijn bestelde Kam plier om een snap aan te zetten zodat ik de rekkers van dat kapje vooraan kan vastzetten.

Nu ja, "dat geel met die bloemekes", dat zag hij toch precies niet zo erg zitten en dus ligt er hier al nieuwe stof klaar. Dit keer voor echt. Echino zit in de wasmachine op dit eigenste moment maar die gaat mogen blijven wachten. Ik heb draagdoekenstof klaar want dat zit nog vele beter rond zo'n babypoepke. En ik denk dat ik volgende keer, wanneer het patroon dus gefinetuned is, foto's ga maken voor een nieuwe tutorial.


31 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me een hels project, maar wat een resultaat. Echt geslaagd en mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. WAW, echt fantastisch mooi. Super gewoon!
  Het draagt inderdaad super gemakkelijk. Wij kochten een ergocarrier! We betaalden er redelijk wat geld voor, maar hij is elke euro waard. Onze zoon is twee en wordt nog dagelijks naar de creche gedragen. Ik wacht met ongeduld op de tuto, zodat ik deze zelf kan maken. Je hebt dit echt heel mooi gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aardig werk lijkt me, maar het resultaat is super tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me erg comfortabel dragen (en zitten), maar wat een werk!
  En wat een lange haren heeft je oudste al!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is prachtig! Ik kreeg ook zo'n zelfgemaakte van een vriendin, maar die gevoerde heupband dat lijkt me nog wel wat... Wij hebben een ergobabycarrier en dit komt heel dicht in de buurt, vind ik, maar is wel veel mooier!
  En lees ik het nu goed, is dit slechts het proefexemplaar? Hola!
  Was de basis een kooppatroon, of vind je dat ergens op het net?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel geslaagd!!! Echt knap.
  Mooie haartjes van grote meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb ook nog een SSC in de kast klaargeknipt liggen. Maar ondertussen heb ik zo veel doeken en een boba, dat ik het de moeite niet meer vond. Maar laatst kocht ik ook een stoer echino stofje, en ik heb nog wat draagdoekstof over om eens een pea pod carrier te maken. Lijkt me ook wel eens leuk.
  Deze is alvast héél fleurig en zomers!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig! Ik zou het geen proefexemplaar durven noemen, zo schoon! Ik ben heel benieuwd naar de tutorial;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig!!!!!!!!! 't Is dat ik eigenlijk niet meer draag, anders hola, ik zou het wel weten!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. WAW ! Knap zeg ! Ik krijg al helemaal spijt dat er hier bij ons geen baby's meer op komst zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel HEEL gaaf en ik wacht met smart op je tutorial!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi hoor! Ziet er ingewikkeld uit dus ik ben zwaar onder de indruk .

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow, keicool! Ik vrees alleen dat dit wat te gevorderd is voor mijn beperkte naaikunsten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Amaai, dat is echt super mooi gemaakt!! Daar durf ik mij niet eens aan te wagen... ***

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel mooi en zonnig! Lijkt me heerlijk dragen zo op de rug! En de kinders hobbelen vast lekker in slaap zo!
  Ben erg benieuwd naar je tutorial t.z.t.!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn mond valt open van zoveel schoons en zoveel talent!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Amai, wat een werk zeg! Een tutorial zou heel erg leuk zijn!
  En over die recykleren-pinterest: om de borden te bekijken moet je niet ingelogd zijn; enkel om zelf dingen toe te voegen moet je een account hebben. Dus, iedereen welkom op http://pinterest.com/recykleren/ !

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zo mooi gemaakt! En het ziet er heel comfortabel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gaaf gaaf gaaf! Zo'n professionele look, ik wacht met smart op een tutorial, en misschien wat maten erbij?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Floor, mét patroon, anders kan je niet veel aanvangen met de tutorial :-)
  Ik ga wel nog wat moeten testen om de schouderbanden smaller maar toch comfortabel te krijgen. Ik schat volgende week te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh, wat mooi. Ik maakte zelf al twee keer een Mei tai (is dat ook een ssc?), maar deze ziet er nog veel mooier uit. Een tutorial zou wel geweldig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. amaaai da zie ik zitten hoor die nieuwe tutorial! laat maar komen!! bedankt alvast en veel succes nog! xx Elinemien

  BeantwoordenVerwijderen
 23. proficiat zeg, wat een onderneming. Die steun op de heupen maakt inderdaad het verschil, want een vierjarige op je schouders dragen, oef! Echt geweldig knap.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ow, met patroon zelfs, verwennerij!
  Waar ik ook benieuwd naar ben is waar je de sluitingen hebt gehaald, bij mij op de markt is het wat flut-plastic-spul, waar ik niet mn kostbaarste bezit aan toe vertrouw...
  Ik wacht geduldig af, wil m ook wel proeftesten voor je, kan je m op van katoen zetten...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Neenee, niet op de markt! Ook niet bij Veritas. Dat zijn gewone rugzakgespen.
  Je vindt ze bij de trekkerswinkels / bergsportzaken. Die dingen zijn getest op wel wat zwaarder gewicht dan een kindje en verdragen ook druk (moest je erop stappen) en worden niet bros bij vrieskou. De verkoper zei 'tot -20 graden' maar dan zou ik toch niet buitenkomen...

  En Oontand, je zou het misschien niet zeggen maar het verschil tussen mijn twee kindjes is slechts 1,5kg. Eigenlijk is zij best makkelijk te dragen, ze voelt zelf hoe ze best zit. Maar voor die enkele keer dat ze gedragen wil worden (sinds er een baby is interesseert het haar weer) wil ze liever een doek. Want da's mooier, he mama.

  Ima, een SSC is een mei tai met gespen. In plaats van knopen dus toeklikken.

  Versie twee is intussen af en o-zo-goedgekeurd! Zonder twijfel mijn beste maaksel tot nu toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. ik zag in Berlijn keiveel hippe mama's met zoiets rondlopen en k dacht elke keer "die van Miss Stik is toch veel mooier". En ik ga u keihard herkennen als ge hiermee rondloopt, supermooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Via Google kwam ik op je blog terecht en wauw wat zien je dragers er gaaf uit! Ik ben bang dat een tutorial er niet meer van gaat komen maar ben toch wel heeeeel benieuwd welk patroon je hier zelf voor hebt gebruikt want kan niet echt zo'n mooie duidelijke patronen gevonden krijgen. En jouw drager ziet er wel erg gaaf uit, die zou ik zelf ook heel graag eentje gaan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Amai, wat zou ik hiervan graag een patroon hebben. Kan ik het (nog) ergens vinden? tinke.s@live.be

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Heb je een tutorial en patroon? Ik ben op zoek naar een nieuw project! darinka.beyens@pandora.be

  BeantwoordenVerwijderen