woensdag 29 juni 2011

Granola
Ik heb een nieuwe verslaving, vrees ik. En ik zet anderen aan. Dat wil zeggen dat de oven hier de laatste tijd overuren draait want ik beloof aan iedereen een potje.

Granola is iets wat ik nog niet gevonden heb in de supermarkt. Nu dat hoeft ook niet, want ik kan het makkelijk zelf maken. Het lijkt wat op crunchige muesli. Maar minder hard, niet zo samenklittend en minder zoet. En met geroosterde noten. En een honingsmaakje. Mjam. Lekker als ontbijt en als portie voor de pc. 't Is ook super simpel.

Nodig:
350g havermout
200g gemengde noten (amandelen, hazel- en walnoten, cashews, pecans, ...), half-fijn (in een plastic zak en met deegroller op slaan, in de keukenrobot marcheert het niet, dan is de ene helft meel en de andere ongeschonden)
80 g bruine suiker
100g zonnebloemolie (ja ook vloeistoffen meet ik af in grammen, ik heb mijn weegschaal en ga er geen maatbeker voor vuilmaken)
100g vloeibare honing
30g geroosterde sesam

Meng alles. Ik had een dubbele hoeveelheid en een te kleine mengkom dus deed ik dat even in de keukenrobot.
Spreid uit over een bakblik. Ik bekleed mijn blik met zo'n afwasbaar bakpapier maar ik heb het ook even getest met gewoon en dat gaat ook. Het plakt er niet aan.
Zet in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 20 à 35 minuten. De eerste 10 minuten hoef je er niet naar om te kijken maar vanaf dan moet je elke 5 minuten alles eens omscheppen zodat het nergens verbrandt en alles mooi kan roosteren.
Indien je er gedroogde vruchten wil bijdoen (rozijnen, veenbessen, mango, ...) doe je dat wanneer de oven al afstaat maar alles nog warm is. Dan komt er een zoet laagje over.
Laat afkoelen en schep in luchtdichte potten.

Ik heb al wat zitten experimenteren met santen en gedroogde kokos maar nog geen bevredigend resultaat. Sommigen gebruiken ook vlierbloesemsiroop ipv honing. Dat ga ik ook eens testen.

En bij de volgende bruch weet u welk geschenkje mee te nemen.

9 opmerkingen:

 1. Woooow, die ga ik meteen bookmarken, wat lijkt me dat heerlijk (ik ga het denk ik wel zonder de suiker proberen).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker, kom maar brunchen hoor! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmmm, wil ik zeker ook is proberen.

  Groetjes
  Eline DM*

  Ps: kom zeker ook is kijken naar mijn blogje, en laat dan ook wat feedback achter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had het hier en daar al eens zien passeren maar zelf heb ik het nog niet geprobeerd, ga ik toch eens doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Granola is fantastic. I can't stop making it. Putting everything into a pan and toasting it with a bit of sugra that caramalizes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het was even een werkje, maar het is heerlijk! Dank voor dit recept!

  BeantwoordenVerwijderen