dinsdag 9 november 2010

LuiertafeldingEindelijk...
Eindelijk iets afgewerkt en nog diezelfde dag geblogd gekregen.

Wil je ook eentje?
Nodig:
2 lappen stevige stof (genre canvas)
een stuk tafellakenmousse
de dikste transparante plastic die je kan vinden (ook bij de tafellakensafdeling)

Meet je luiertafel vanaf de bovenste stijl tot waar je je ding wil laten komen. Idem zijkanten.

Knip deze afmetingen uit je canvas, incl. 1 cm naadtoeslag, 2 keer. Rond eventueel je hoeken af met een rond voorwerp.

Knip drie hangertjes (tja, 'ding', 'hangertjes', het moet hier vooruit gaan en ik zoek dus niet naar mijn woorden) van 15 op 5 cm (naadtoeslag zit hier al in).
Stik de twee lange en een korte kant van de hangertjes toe, goede kanten op elkaar. Snij de hoekjes af. Keer binennste buiten en duw de hoekjes uit met een chopstick. Herhaal twee keer. Je hebt nu drie lange lapjes met een onafgewerkte kant.

Neem je canvas en leg de twee lappen op elkaar, goede kanten op elkaar. Langs de bovenkant steek je de drie hangertjes tussen je canvas. De lelijke kant steekt er uit en is dus nu zichtbaar.
Stik rondomrond maar laat aan een van de rechte (dus niet afgeronde) kanten een opening van 15cm. Knip de afrondingen in.
Neem nu je mousse. Knip je mousse iets kleiner dan de canvaslap BINNEN het stiksel. Stel, je lap is 50cm lang, min 2 keer een cm naadtoeslag. Dat is 48. Neem dan 47 à 47,5cm. Kijk goed welke kant boven en onder was. Je canvas zal niet overal perfect symmetrisch zijn en anders zit je straks in de knoop.
Keer je canvas binnenstebuiten. Duw mooi uit. Steek je mousse hierin en speldt rondomrond goed vast. Wees niet zuinig op speldjes want je wil echt niet dat de mousse onmerkbaar wegschuift en dat je pas op het einde merkt dat er een golf inzit.
Stik rondomrond op 1,5cm. Of iets meer, maar zorg alleszins dat je mousse mee vastgestikt wordt. Je sluit op die manier ook je keeropening.
Stik aan de hangertjes velcro. Check op je luiertafel waar de andere helft van de velcro best komt en stik dit ook vast.

Nu kan je zakjes maken. Etalleer eerst al het gerief dat je een plaatsje wil geven. Ik heb drie soorten zakjes gemaakt:


- een plat (enkel voor platte spullen zoals een thermometer, een kam, ...)
Knip een lap van twee keer de hoogte en 1cm breder dan het uiteindelijke zakje, vouw je zakje en speld de zijkanten toe.

- een met een platte bodem (voor haarborstels, tubes, flesjes, ... zowat alles eigelijk)
Knip je zakje  twee keer de hoogte plus twee keer de vouw onderaan (afhankelijk van hoe 'dik' je zakje moet worden), vouw het en speld zijkanten toe.

- een doosvorm ((tja, voor doosjes zeker?)
Iets meer gefoefel. Knip een flap van de hoogte plus de diepte plus 0.5cm. De breedte wordt de breedte van je doosje plus twee keer de zijkant plus twee keer 0.5cm naad. Knip een vierkant dat zo groot is als de diepte van je doosje uit. Plooi de twee geknipte kanten tegeneen en stik aan elkaar. Knip nu de achterflap (grootte doosje plus in de hoogte 0.5 en in de breedte 2 keer 0.5cm). Stik deze onderaan aan je voorflap. Speld de zijkanten tegeneen.Ook mogelijk: een flapje (achterkant is wat hoger), velcro om toe te maken, afneembaar zakje (zakje apart stikken, zachte velcro op zakje (schuurt niet in je tas) en harde velcro straks op je ding), ...

Stik telkens de achterkant bovenaan vast op je flapding. Stik daarna de zijkanten vast.

En klaar. (Hier heeft het veel langer geduurd dan het bij jullie zal duren. Het is ook niet afgewerkt zoals ik zou willen. Rechts zit er nen twist in doordat de mousse bewogen is tijdens het aanstikken van een zakje. De helft van de zakjes staan er ook ronduit scheef op. Maar 't was kiezen: ofwel is het af en niet perfect, ofwel duurt het hier nog weken en ben ik het dan zo beu dat het in de mand met onafgewerkte stiksels belandt...)

11 opmerkingen:

 1. Ik moest vandaag 'plots' aan je denken en kijk... daar ben je!
  Weer zo'n knap idee. Als ik nog kleine baby's had of plande, ik begon er stante pede aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk zie, zoiets wil ik dus ook!
  Voor mijn naaispullen!
  Superbedankt voor de handleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Janina, ik post vanavond nog iets (als de knaap op mijn schoot wil slapen).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. handig!!! en joepie, wij hebben nog een baby'tje in huis en er komen er nog.....weer iets voor op mijn to-do-lijstje dus

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een superidee, en je kan er veel kanten mee uit, de badkamer, de baby, het bureau, de hobbykamer, ;-). Ik zie het allemaal zo voor me, niet zo mooi als die van u natuurlijk :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een ervaren mama zeker. Handig alles bij de hand! Supergoed idee en superleuk gemaakt!
  groetjes Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Superhandig én esthetisch verantwoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wilde je nog bedanken voor de handleidingen van de ritstasjes en je laten weten dat ik er een aantal gemaakt had. Maar het kwam er niet meer van (stageboek dat ik moest maken enz) en dan kwam je er zelf al achter... Maar toch nog eens bedankt, he! :-)

  En dit is ook weeral fantastisch bedacht. Gewoon al het idee van doorzichtig tafelkleed te gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. deze ga ik maken zie! alleen vrees ik dat het te dik gaat zijn voor mijn simpel machien. ik ben meer en meer aan het denken toch maar eens te investeren in iets degelijk.
  terwijl ik hier aan het rondklikken was bedacht ik dat het toch wel spijtig is dat je niet meer blogt, al die goeie vondsten die je hebt :-)

  BeantwoordenVerwijderen