woensdag 15 september 2010

paspelLa Fille Hella vroeg tot twee maal toe raad: hoe paspel maken?
Met een ritsvoetje is het heel makkelijk zelf te maken. En meer keuze dan in de winkel.Nodig:
- een strook stof (bv. biais)
- touw*, dikte naar keuze
- een ritsvoetje

Je kan je ritsvoetje op twee manieren vastmaken (euh... geen idee of dit standaard is, tenminste, bij mij kan ik dat doen maar al googelend zie ik dat de meeste ritsvoetjes er gans anders uitzien dan dit dingetje).
Ofwel ze je de meest 'open' kant naar rechts, zoals je hier ziet.
Dat gaan we niet doen.
Ofwel naar links. Zo ga ik het doen.
Je ziet dus dat wanneer ik de naald naar beneden doe ik heel dicht bij de rand van het ritsvoetje ben. Zo kan ik dus nét naast de rits (of in dit geval de paspel) stikken. Severien, ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord heb?

Ik neem nu mijn strook stof / biais en vouw ze dubbel. In het geval van de biais vouw ik de biais open en dan dubbel. Ertussen, in de vouw dus, komt het touwtje te liggen. Mijn ritsvoetje komt hier net naast. Het voetje houdt het touw tegen de vouw gedrukt. Ik laat mijn naald zakken, ...... draai mijn ding 90° en stik eens heen en terug om het touw vast te zetten. Naald in de stof, 90° terug draaien. En je moet mooi terug staan naast je touw.


En je begint te stikken. Je ritsvoetje zal je touw mooi in de vouw duwen en het touw blijft vastzitten aangezien je nét naast dat touw stikt. Wees er ook niet freaky in. Als je stiksel TE dicht tegen je touw ligt kan het zijn dat je later, wanneer je je paspel gebruikt, niet meer zo dicht kan gaan bij het uiteindelijke ineenstikken. En dan kan je het stiksel dat je nu aan het stikken bent, zien. Gesnopen?
Op het einde zet ik nog eens vast met 90° te draaien en heen en terug te stikken.

En dan heb je zoiets.

* er bestaat echt, katoenen paspeltouw, maar dat heb ik nog nooit gebruikt. Ik neem gewoon een klassiek touw (vlas is dat zekers?) want dat mag toch ook in de was.

En hoe de paspel te gebruiken? Kijk eens bij Polkadotjes.


(Natuurlijk neem je geen wit garen maar het was hier maar om het visueel duidelijker te maken.)

La Fille Hella, laat je even weten of het hiermee lukt?

7 opmerkingen:

 1. Dat is heel lang geleden dat ik paspels maakte. Altijd trots als het resultaat mooi werd. Kijk eens naar mijn nieuwe post van vandaag:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waauw super!
  Ik laat je zeker iets weten of het gaat lukken, dikke merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo doe ik het ook. Ik zocht me te pletter naar felle kleuren paspelband maar vond dat nergens. Ben dan maar zelf aan de slag gegaan. Super makkelijk eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Joepie! Daar was ik dus ook al lang benieuwd naar... Maar wat ik mij nu eigenlijk nog afvraag: kun je daar gelijk welk touw voor gebruiken? Ik stel mij voor dat als je kledingstukken wast, dat touw toch enigszins zijn vorm moet kunnen behouden, niet?
  En, ik heb dat trouwens ook nog nooit in de winkel zien liggen (maar ik heb er ook nog nooit naar gevraagd...)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja! Mijn vraag ivm het ritsvoetje is beantwoord! Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, dank u dank u. Wat simpel met een mooi resultaat.
  Ik ben gelijk aan de slag gegaan voor mijn eigen rokje. Voor het resultaat zie mijn blog!

  BeantwoordenVerwijderen