donderdag 22 juli 2010

Bananenijs

 foto van www.thekitchn.com


Ik ben absoluut lyrisch over dit ijsje. Pure magie! Met één ingrediënt (banaan dus) maak je ijs. Geen melk, suiker of room. En 'romiger' nochtans dan enig ander huisbereid ijs. En lekker! Ok, ik heb al beter ijs gegeten, maar nooit zo simpel en gezond.

1. Snijd twee overrijpe bananen in plakjes. Zorg dat er geen draden meer aanhangen want die geven een bittere smaak.

2. Leg je plakjes op een bord en steek ze 1 à 2u (in ons klein vriezertje boven de frigo 2,5u) in de diepvries zodat ze half bevroren zijn. - Edit: mag langer -

3. Mix dit in een blender. Eerst wordt het korrelig. Dan gaat het plakken aan de bodem. Met een lepel haal je die brij los van de bodem zodat je verder kan mixen. En loshalen en mixen en zo verder.... Tot je ineens een romig ijsje bekomt.

- Edit: vandaag nog een keer gemaakt. Mijn bananen waren rijp maar hadden nog geen bruine vlekjes. Daardoor was het minder zoet en romig. Best dus echt overrijpe bananen gebruiken. 
Na de korrelige fase in de blender heb ik het goedje in porties in een hoge mixbeker overgebracht en met de handmixer verder gemixt. Veel simpeler. Wel snel werken zodat het niet smelt.
Laatste tip, de bananen mogen wel wat langer in de vriezer. Eens het ijsje begint te smelten wordt het echt bananenmilkshake en is die echte roomijsstructuur weg. -


Je zou er op dat moment nog wat cacao, pindakaas of zo kunnen doordraaien maar dat het ik niet gedaan. Blijkbaar werkt het ook met avocado's maar dat heb ik evenmin getest.

Een fris alternatief voor het vieruurtjesfruit, he?

Gevonden via deze leuke blog.

6 opmerkingen:

 1. Absoluut gelijk!
  Ik heb er vorige week ook gemaakt
  en opgesmuld!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tweede poging :)
  Ik vind het fan-tas-tisch... Ik ga meteen overrijpe bananen zoeken.
  Bedankt voor de post!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat gaan we toch een proberen.... lekker en toch nog gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mij belanden overrijpe bananen al eens in de 4/4 cake, met of zonder nootjes erbij. Maar dit is ook wel een goed idee, alleen heb ik geen blender. Gewone mixer ook goed?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lina, ja hoor, zelfs makkelijker. Nu ja, makkelijk is niet echt het woord, want je moet vaak stoppen om dat los te schrapen maar met een hoge mixbeker waar je staafmixer net in past is het het minst moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen