dinsdag 23 februari 2010

Boontje komt om zijn loontje

--- bericht is nog niet af. Wanneer ik het morgen even tijd heb vermeld ik de afmetingen op de foto van stap 3 en zet ik afmetingen waar nu vraagtekens staan. ---

Of Loontje om zijn boontje (zelfs taalkundigen geraken er niet aan uit).
Augustus 2009.
Via het Bouwinfo-forum kom ik terecht op de site van Mme Zsazsa en al verderlezend bezoek ik ook Eloleo en Tante Hilde. En wat zie ik daar? Een give-away. Voor het eerst ontdek ik creatieve blogs en zie ik daar nu net niet een prachtige give-away. Het begrip was me volkomen onbekend. En jaja, beginnersgeluk, ik win!

Februari 2010.
Tante Hilde, of eerder diens kinderen, krijgen een geschenkje van mij: een Memory. Naar verluidt (dit is taalkudig alleszins wel juist) spelen ze er graag mee.

Ik ben zo slim geweest (hum hum) om foto's te nemen zodat ik jullie kan verblijden met een tutorial.

Ik zag dit, vond het leuk maar dacht dat het nog wat straffer kon. In plaats van lettertjes een memory, dus.

Hier gaan we.

1. Zoek prentjes. Je hebt 8 verschillende prentjes nodig en je print ze twee keer op transfertpapier. Je definitieve versie is dan wel in spiegelbeeld maar hier speelde dat geen rol, vond ik.
Knip de vierkantjes uit en strijk ze op witte canvas. Minna van Ikea is ideaal. Laat tussen elk kadertje enkele cm's speling. Knip uit.
Knip in een gewoon katoentje vierkantjes van dezelfde grootte.
Knip in een tafelbeschermer van schuim dezelfde vierkantjes. Als je dit schuim niet vindt, of liever iets anders gebruikt, kan dikke vlieseline ook werken.
Bij mij kwam dit op ?????????? x ?????????? cm maar dat hangt natuurlijk af van de grootte waarop je geprint hebt.

2. Stik de drie lagen aan elkaar. Ik heb ze samengestikt met de breedste zigzag. Ik wou aanvankelijk helemaal de lijn van mijn zigzagschaar volgen. Dus eerst op een proeflapje zigzaggen, dan knippen, zien dat mijn steek te lang was. Herbeginnen op een proeflapje. Steek te kort. Na tien keer zat het goed. Zo gezigzagd op een een definitief vierkantje en dan gemerkt dat de steeklengte toch niet goed was. Dan viel mijne frank. Elk half millimetertje dat die stof eventjes wordt tegengehouden of net wat rapper gaat verstoort dat patroon. Het zou dus nooit perfect uitkomen. Bon, ik heb het dat maar zo uitgeknipt.
Dit mag je dan 15 keer herhalen. Tja... dit is niet het allerfijnste deel van dit projectje.3. Knip een stuk canvas (opnieuw de Minna) in een rechthoek van ?????????? op ??????????? cm.


4. In de ene hoek start je op ?????????? cm van de rand een groot vierkant van ?????????? op ????????????? cm. Je stikt met hele kleine steekjes zodat het eerder een getekende i.p.v. een gestikte lijn lijkt.


5. Verdeel je vierkant in 16 kleinere vierkanten, groot genoeg voor je kaartjes.


6. Print op een blad papier het woord 'memory'. Kies geen geschreefd lettertype (dus geen Times New Roman), maar eerder Arial, Calibri en consoorten. Ik weet niet meer welk lettertype en welke lettergrootte ik gekozen heb.


Speld je stuk papier op de juiste plaats vast.


Stik op je papier. Kies ervoor ofwel de buitenste rand te volgen, of de binnenste. Als je het midden meevolgt is je sjabloon niet precies genoeg en zal je een bibberlijn hebben op het einde. Ik was zo content van dit systeem en compleet in de waan dat ik iets nieuws uitgevonden had. Tot mijn wederhelft zei dat er voor borduurwerk ook gestikt wordt op papier...
Vergeet niet bij elk begin- en eindpunt te backstitchen.Alle lettertjes gedaan? Dan kan je je papier wegscheuren.
7. Vouw je grote lap dubbel en stik rondom rond. Laat een stuk van een 10-tal cm open. Knip de vouw weg zodat je later niet met een bult zit en clip de hoekjes. Draai binnenste buiten en stik smal op de kant. Zo stik je ook je opening mee toe.

8. Toevouwen:Leg twee gelijke stapeltjes op de plaatsen die je hier ziet.


Vouw de zijkanten naar binnen.


En de bovenkant.


En de onderkant. Nu kan je de twee velcro's samenplakken.


En klaar!

En kijk!

Edit: Na excuses aan het adres van Shelley Lane Kommers, de tekenaar van de prentjes, heb ik de link verwijderd.

Nog een edit: we zijn maanden later en nu kom ik dit tegen.Bijna krak hetzelfde, zelfs de kartelrandjes...

Edit 3: En nog eentje! (Niet erg goed voor mijn ego, iets 'uitvinden' wat al  wijd verspreid is...)

19 opmerkingen:

 1. Maar echt, dat zit zo mooi in elkaar! ik ben zo content!! en mijn kinders ook natuurlijk!! nog eens een hele dikke merci he, miss stik!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Serieus...zo prachtig!
  Dat is nu ne keer een leuk kadooke!
  En zo super met die vintage beestjes! En die letters stikken! Wat een goed idee om dat zo te doen. kZou er nooit zijn opgekomen.
  Man man...ik ben helemaal onder de indruk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. :-) bedankt allebei. Laat ons zeggen dat het ook voor mij een uitdaging was eens niet voort te gaan op een bestaand patroontje of ideetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel leuk zeg!!! Echt een superknap idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi en je mag er op knabbelen!....want hier doet stienemien niks liever dan knabbelen aan de memoroy's van haar broer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is echt onwaarschijnlijk goed gevonden! Ik heb er al meteen zin in. Tijd is iets anders...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prachtig zeg! Wij noemen dat spel Raadje Plaatje, en we hebben het dit weekend voor't eerst gespeeld met ons Noortje. Ze was er helemaal mee weg, al is je beurt afwachten wel moeilijk natuurlijk. Veel speelplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een supergoed idee! Mag ik je idee gebruiken voor mijn -nog geboren te worden- neefje of nichtje? Hartelijke groet, Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hehe, Maaike, ik zou uiterst vereerd zijn moest mijn tutorial gebruikt worden. Ik hoop dit weekend even de tijd te vinden om mijn patroon met afmetingen terug te vinden tussen al mijn stofknipsels. Dan zet ik er de afmetingen op.

  Zo fijn om jullie lieve reacties te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hello there,
  my name is Shelley Lane Kommers and i am the artist of the Vintage Animal Pattern that you downloaded from flickr. i would like to kindly request that you remove the link to my work from this post. i don't mind that you've used my design in your quilt since it is a personal project and not for sale, but i don't want other people to think they can use my design without my permission. it is a copywritten design, and part of a series i will be selling in the future.
  thank you,
  Shelley

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ooit maak ik het zelf!
  Aldus de rubriek in de rechterkolom op mijn blog. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zit ik hier te glunderen:
  http://jesupo3.blogspot.com/2010/03/cadeautjestijd-1.html
  :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi! Ik heb een link geplaatst op mijn site naar je tutorial van de memory! Groetjes Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Maaike, ik vond het eerst niet. Jouw profiel linkt naar Zelfgemaakt. Maar nu zie ik dit, is dat van jou? : http://www.meesenlieve.com/2010/05/18/memory/
  Tof!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja! Dat klopt! Dat ben ik. Ik kan met die URL geen bericht achterlaten op jouw site, vandaar dat ik ook een google-account heb. Groetjes Maaike

  BeantwoordenVerwijderen