zondag 24 januari 2010

Recepten in superlatieven deel 1

Sinds ik deze most AMAZING buttermilk chocolate cake EVER maakte ga ik niet meer voor receptjes uit een boek of van een of andere site. Indien er niet minstens 50 lovende commentaren onder staan en evenveel links mij naar daar brengen, maak ik het niet klaar.


Mijn eerste avontuur met die bejubelde recepten was de fameuze chocoladetaart van Paper Seed. Ik maakte ze voor kerstdag. En maakte ze een week later voor oudjaar. Dat kan tellen als bewijs dat ik ze even goed vond als de rest van blogland.

Om van dit wondertje mee te genieten heb je nodig:
3 cups gewone bloem (ik had eerst alles omgezet maar op mijn maatbeker bleken ook cups te staan, dus zullen die er ook wel op de jouwe staan)
2,5 cups suiker
1 el + 1 tl bicarbonaat
1/2 tl zout
1 cup cacaopoeder
1 1/3 cups olie (ik heb de helft margarine genomen, de helft zonnebloemolie. blijkbaar is het belangrijk om zeker voor de helft van de vetstof olie te nemen. daardoor is de taart zo vochtig en blijft ze dat ook de dag erna)
1 1/2 cup botermelk alias karnemelk (dit heb ik de eerste keer gedaan, volgende keer met sojamelk. was iets minder lekker, maar gewone melk lijkt me toch ook ok. ik nam geen botermelk meer want lust het niet en wou dus niet opnieuw een bus weggieten)
3 grote eieren
1 1/2 cup sterke, vers gezette koffie
1 tl vanille (ik heb poeder van Vanilé gebruikt)

ganache: (ik heb de hoeveelheden sterk verminderd want de hoeveelheid ganache was anders buiten proportie)
450 g callets of zwarte chocolade in blokjes
250 ml slagroom (opnieuw, voor de lactose-intolerante wederhelft heb ik sojaroom gebruikt maar the real stuff is heel wat lekkerder)

Verwarm de oven op 180°.
Vet twee vormen met diameter 23 cm (ik heb gewoon genomen wat in mijn schuif zit) in. De onderkant bedek je met bakpapier zodat je taarten er straks makkelijk uit komen.
Meng bloem, suiker, soda (bicarbonaat) en cacao in een mengkom. Mix samen met de olie (en gesmolten boter), (boter)melk en ten slotte de eieren. Doe er langzaam de koffie bij. Het beslag zal bijna lopend worden maar geen paniek! Mix er ook het vanillepoeder onder.
Verdeel het beslag in de twee taartvormen. Prik na een halfuur in de taarten, wanneer het deeg droog is, mogen ze uit de oven. Bij mij duurde het eerder 45 min à 1 uur. Laat een half uurtje afkoelen.
Ofwel maak je de ganache au bain marie ofwel doe je de chocolade met room zo in de microgolf tot het gesmolten is en roer je dan. Laat even afkoelen.
Haal je taarten uit de vormen en indien je het nodig vind kan je ze wat bijsnijden zodat ze allebei dezelfde diameter hebben. Giet een serieuze plas ganache op de ene taart, smeer open en leg er de andere taart op. De rest van de ganache giet je hier bovenop en smeer je open, ook op de zijkanten. Dit zorgt ervoor dat de taart niet uitdroogt. De hoeveelheid ganache in het midden mag meer zijn en minder op de bovenkant dan op de foto van Paper Seed hierboven. Uiteraard. Indien je te weinig ganche hebt, kan je makkelijk een tweede portie maken. Enkele uurtjes in de frigo. Maak de taart allesins een dag van tevoren. Wanneer je ze pas 's namiddags maakt is de ganache in het midden nog niet volledig opgesteven tegen 's avonds.
Tip voor een minder hoge taart: halve hoeveelheden nemen en slechts 1 taartvorm gebruiken. Kwestie als je enkele dagen later opnieuw deze taart wil maken maar je toch een beetje schuldig voelt over de hoeveelheden chocolade, olie, boter en room. Op die taart een laagje ganache en ook op de zijkanten. De hoeveelheid ganache zal wel groter zijn dan de helft van het bovenstaande recept.

16 opmerkingen:

 1. Aaaaargh, wat een heerlijke chocoladebom ziet dat er uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ziet eruit als een grote calorietjesbom, maar het zal wel heel lekker zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad lekker. Luchtig en 'vochtig' en toch een sterke chocoladesmaak. Echt een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. MAAR
  DAT
  ZIET
  ER
  DUS
  WERKELIJK
  OVERHEERLIJK
  UIT
  !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om je berichtje te lezen.
  En...om zo ook jouw blog te vinden met dit heerlijke recept...
  Ik ga 'em eens proberen!

  Liefs,
  Maureen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ziet die er lekker uit! Maar daarna zeker een dag niet eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. geen leuke blogpost als je op dieet bent. poeh.
  ik heb ook een heerlijk recept voor chocoladetaart. maar deze MOET ik ook eens proberen. verdorie toch!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niet vergeten te posten, he, Severien. Ik ben zo een eeuwigheid op zoek geweest naar het recept van de chocoladetaart van Exki. Een hele resem taarten gemaakt, tot mijn schoonzus me een recept gaf van een op het eerste zicht roerei met chocolade(ik bedoel, er zitten zo veel eieren in). En ja, eens opgesteven in de frigo leek het een kopie van de Exki-taart. Binnen een weekje of zo blog ik dat recept. Kwestie niet verantwoordelijk te zijn voor overdosissen chocolade.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. My god, dat ziet er zò subliem uit! Ga ik zeker es proberen binnenkort (en hopelijk heb ik genoeg discipline om m niet in één keer op te eten).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh maar het is geen zelfuitgevonden/exclusief/familiegeheim-recept hoor. Gewoon uit een kookboek over chocolade. Als je het graag hebt, wil ik het wel eens inscannen en doormailen! Tis met een vulling van gewone slagroom (zonder suiker) en met een topping van mascarpone met chocolade. Megazwaar & vooral megalekker. (ik gebruik het deegrecept ook als basis voor trifle) Ik kan je ook een heleboel tips geven wat kookboeken over/met chocolade betreft. :D
  EN! ik heb het recept van de Exki cheese pie! Dus als je dat ook graag zou hebben, wil ik wel eens een kleine zoektocht doen daarnaar. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. aaaaaaaarghhhh! Ja natuurlijk wil ik het Exki kaastaart-recept! Ik haal nog maar een klein uurtje geleden een taart uit de oven en nu heb ik alweer een project voor de volgende. De taarten van Exki komen trouwens van Les tartes de Françoise. Ik ben ook geïnteresseerd in de chocoladetaart. Maar dat kan wachten hoor, kwestie dat ik te veel snoep. Ahum...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wel, geef je emailadres maar, dan krijg je binnenkort een mailtje met de recepten!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ooohhh, ben al ff aan het zoeken naar een recept voor choc.taart. Maar dit is de eerste die me aanspreekt! hmmm Ga ik woensdag meteen proberen. En errug handig ik werk in de cacao...
  Maarre Severien... Nog een ander recept voor chocolade taart? hmm Ik houd me ook aanbevolen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nu dit recept weer naar boven gebracht wordt hen ik er opnieuw zin in.
  Mary Jane, laat iets weten he.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hmmmm die ga ik maken voor de kerst!

  Met de karnemelk bedoel je toch 1 1/2 cups hé? En ook voor de koffie?

  BeantwoordenVerwijderen