zondag 9 mei 2010

Tom Ka gai


Noot:
Aan degenen die niet vaak Thais koken. Ja, tom ka-pasta, citroengras en limoenblaadjes vind je niet in elke winkel. Maar dit receptje is zo zo erg lekker dat het een reisje naar een Chinese / Thaise / Vietnamese winkel waard is. Hier staan enkele (zeker niet alle) adresjes samen. In Brussel zijn er vele (de Sun Wah is de bekendste en is vlakbij de Grote Markt - kwestie dat je winkelen met site seeing kan verenigen). Ga dan meteen naar de markt zodat ik hier niet de enige ben die met haar marktoogst komt stoefen. In Gent en Antwerpen vind je ook je gerief. Breng ook gemalen steranijs mee voor dit recept.

Nodig:
- een groot blik kokosmelk, zijnde eentje van 560ml (liefst van die die eerder dikke room zijn dan water)
- 1 l kippebouillon (of water met een blokje)
- (1 el vissaus - als je het hebt staan. Koop het niet speciaal voor dit recept. Het stinkt vreselijk maar eens verwerkt merk je het niet op. Als je niet vaak Thais kookt is het niet de moeite een potje aan te schaffen)
- 500gr kipfilet (of wat minder, een dubbele kipfilet is bv. voldoende), in kleine reepjes of stukjes geknipt
- 1 el tom ka-pasta* (dit is niet tom yum-pasta wat voor zeevruchtensoep gebruikt wordt)
- 1 el zeer fijne citroengrasringetjes (ofwel vers, ofwel uit de Sun Wah-diepvries)
- 2 teentjes look, geperst
- een 15-tal kaffir-lime blaadjes (vers, gedroogd of diepvries)
- 1/4 tl kurkuma (is enkel voor de kleur, indien je het niet hebt staan hoef je het niet speciaal hiervoor te kopen)
Alles samen 20 min koken zonder deksel

Dan:
3 à 6 lenteuitjes / bosuitjes / pijpajuintjes (wat is het verschil?) naar smaak versneden (ofwel schuin in vrij grote stukken of fijne ringetjes of ...)
Even laten doorwarmen

Dan 2 el limoensap en de zeste van 1 limoen + verse, gesnipperde koriander naar smaak.

En oplepelen maar. De limoenblaadjes hoef je niet op te eten, de rest wel ;-)


* Maak je liever je kruidenpasta zelf of vind je de pasta niet, zo kan je ze zelf maken:
1 el citroengras (hoeft niet even fijn als die van hierboven, wantwordt er toch uitgevist) + 1 el verse of opgelegde, geraspte galangawortel + 2 el geraspte, verse gember + chilipepertjes zonder zaadjes naar smaak (1, 2 of 3)
Samen in een gaasje (ik gebruik een zakdoek met keukengaren toegebonden). Wanneer je soep klaar is vis je dit er uit.

4 opmerkingen:

  1. Thai's koken en eten is zo heerlijk en eigenlijk helemaal niet moeilijk. En gezond!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lemongrass is mijn absolute favoriet wat kruiden betreft... heel erg bedankt voor het receptje, dat zie ik helemaal zitten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ga het vanavond nog proberen

    Ria IJsselmuiden

    BeantwoordenVerwijderen