zondag 9 mei 2010

Zalm uit den oven


 (Geen eigen foto maar eentje uit dit boek)

't Is duidelijk dat ik vandaag voor moederkesdag gekookt heb zeker? Na de noten en de thaise soep volgde een visrecept dat ik nog niet getest had. Ik was lyrisch! Dit is echt o-zo-enorm heerlijk! Bij bijna elke hap bejubelde ik de vis (ik durfde omdat de helft van het gezelschap meegeholpen had en ik dus niet enkel mezelf bestoefte). Bij de vis hoorden patatjes uit de oven (gewoon zo, niet met kruiden om de zachte vis niet te overstemmen) en fijne ringetjes gestoofde prei. Hierna volgden nog een Banoffi-taart en een cake (voor dochterlief die het niet zo voor vreemde taarten, of gerechten tout court, heeft). De twee desserten waren niet echt om over naar huis te schrijven en dus komen ze hier niet op mijn blog.

Maar wel deze overheerlijke vis.
Ik heb het me trouwens vandaag gemakkelijk gemaakt en enkel recepten uit boekskes en boeken genomen, geen eigen inventiviteiten.
Dit komt uit de Delicious. van mei '09. Het is een recept van Stéphane Reynaud dat in 'Gebraad' gepubliceerd werd.

2 grote moten zalm voor 4 man (600gr bv)
2 sjalotten, gesnipperd
2 tenen look, gesnipperd
1 bosje platte peterselie, fijngehakt
100 ml room, half opgeklopt
1,5 tl gemalen anijszaad (als je toch naar de Aziatische supermarkt moet voor de tom ka gai-soep kan je dit direct meebrengen)
1 ei, geklutst
150g grijze garnalen
25ml pastis
wat boter
(ev. 6 grote, rauwe, ongepelde gamba's)

Indien er nog vel aan je zalm is verwijder je die met een fileermes. Graten pluk je er uit met een pincet. Meng sjalot met het grootste deel van de peterselie, room, anijs, ei, peper, zout en garnalen.
Kerf elk stuk vis 1cm diep in (niet doorsnijden). Kerf bv. om de 2cm zodat je een vijftal snedes hebt per stuk. Besprenkel de vis met de pastis. Zorg dat deze in de kerven geraakt. Vul de snedes met het garnalenmengsel. Leg enkele lengtes keukengaren plat op je werkblad (een paar extra handen zijn zeer nuttig). Leg de twee stukken met hun gevulde kant tegen elkaar aan, op je garen. Indien je mengsel er niet tussen geraakt vul dat 1 kant, hoop het mengsel op en leg er het andere stuk met de ingekerfde kant onder op. Tracht nu je garen toe te knopen. Je mag best wat trekken. Een deel van de vulling valt er misschien van tussen maar dat is niet zo erg.
Verwarm op het kookvuur boter in een ovenvaste braadpan. Bak je vis langs de ene kant. Wanneer hij mooi gebruind is, draai je hem om, voeg look toe en ev. de uitgevallen vulling. 
In een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 minuutjes.
(Indien je gamba's wil, leg die in de oven halfweg de braadtijd.)
Bestrooien met je restje peterselie.

6 opmerkingen:

 1. Gek, he, dat naaiwerk veel meer reacties uitlokt dan kookwerk.. Ik ben in ieder geval blij met de recepten die je af en toe post.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He, oef, Liesbet. Ik kwam vandaag nieuwgierig eventjes piepen en zag dat er meer reacties staan bij een foto waar niks op te zien is (de geschenkjes) dan bij deze pareltjes ;-) van recepten.
  Allez, ik ben blij dat er iemand toch iets mee zal doen. Laat het weten, he. En vergeet de soep ook niet! Heel makkelijk en lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, misschien moeten we vanaf nu maar vriendelijke berichtjes achterlaten bij elkaars recepten, zodat we niet heb gevoel hebben dat het "voor niks" is. Bij mij staat er een erg goed recept voor brownies, als je daarvoor te vinden bent..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Brownies? Natuurlijk! Ik ga direct kijken.

  (Ik heb liever dat ze gebruikt worden dan enkel een vriendelijk antwoord ;-) maar dat geldt waarschijnlijk ook voor jou)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mag ik even een domme vraag stellen? ;-) Wat is keukengaren en moet dat speciaal daarvoor gekocht worden? Lijkt me een superrecept!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je vindt dat bv. bij Dille en Kamille. Vaak is het rood-wit. Een alternatief is er denk ik niet. Het garen moet alleszins tegen wat hitte kunnen en niet giftig zijn.
  Het is een superrecept hoor!

  BeantwoordenVerwijderen