dinsdag 30 november 2010

CitroenbroodSurfen op de site van Smittenkitchen is al een halve maaltijd op zich. Haar beschrijvingen en foto's zijn zo appetijtelijk dat ik mij hier best een avondje kan mee amuseren.

Ik heb al redelijk veel van haar recepten geprobeerd. Vorige week liet ik me overtuigen door haar citroenbrood. Een sandwichachtig deeg, gevuld met yoghurt en lemon curd. Kan niet mis gaan.

En dat deed het ook niet. Het is niet het spectaculairste wat ik ooit gegeten heb (oei, nu klikt de helft van mijn lezers weg) maar ik ga het nog vaak maken. Voor het eerst maakte ik brood. En wat een plezier is dat, dat kneden. In plaats van haar 5 tot 10 minuutjes kneden denk ik dat ik dubbel zo lang heb aan gezeten. Gewoon omdat het zo plezant is. Mijn eerste idee: vanaf nu koop ik nooit nog brood bij de bakker (niet zo'n weldoordachte idee). Tweede idee: ik schrap de Kenwood van mijn cadeautjeslijst, met de hand is veel fijner (evenmin doordacht want ik wil nu wel mijn taartdeeg en eiwitten en room met een deftiger toestel opkloppen dan nu het geval is). Maar broden gaan er hier wel nog volgen. Zeker dit exemplaar.

Het is een serieuze klepper van een brood (diagonaal geplaats bedekt het een volledige bakplaat) maar minder dan 24u later was het op. Ik ben hier bijna alleen voor verantwoordelijk.
 
Een deel van de vulling was er uitgelopen. In het vervolg ga ik de zijkanten meer toe laten (zie recept). En misschien probeer ik eens een andere vulling uit.

Edit: bij poging 2 heb ik de zijkanten dus niet volledig ingesneden. Ik heb het brood ook laten rijzen tussen twee dozen geklemd, zodat het niet zou uitzakken. Enige fout: aan het begin en einde ben ik dat vergeten en daar is er dus wel vulling uitgelopen. Anders was het wel een goed systeem.
Ik heb ook niet alle yoghurtvulling gebruikt. En ook maar een half potje lemon curd. Fout. Het resultaat was droger en minder lekker.Het recept:

Sponge:
6 el. warm water
1 tl. suiker
1,5 tl gistpoeder (verse gist: 2 tl)
30g bloem

Deeg:
Sponge (zie hierboven)
3 el. yoghurt
50g zachtgeworden boter
1 ei, geklutst
50g suiker
1 tl. zout
1 zakje vanillesuiker
300g bloem


Vulling:
70g plattekaas (of in mijn geval voor lactoseintolerante wederhelft een doosje Zero-lactose-room, tot slagroom opgeklopt)
2 el. suiker
2 el. yoghurt (of zure room)
1 tl. citroensap
2 el. bloem
3/4 van een potje lemon curd (indien je het zelf wil maken, kijk hier) of confituur of abrikozenmoes of ...


Afwerking:
1 ei, geklutst met 1 tl water
een handvol parelsuikerMaak sponge: meng de ingrediënten, dek af met plastic folie en laat 10 à 15 minuten staan (je hoeft het niet op de radiator te zetten, maar zet je gistmengsel evenmin in de tocht).

Maak deeg: meng yoghurt (zure room), boter, ei, suiker en vanillesuiker in een grote kom. Roer je gistmengsel erbij. Dan volgt de bloem. Roer met een houten lepel tot alles zowat gemengd is. Neem dit mengsel uit de kom en kneed op een met bloem bestrooid werkblad. Zet een maatbeker bloem klaar. Terwijl je kneed strooi je bloem op je deeg en het werkblad. Kneed gedurende een tiental minuutjes. Voeg zoveel bloem toe tot je een mooie, zachte, gladde deegmassa hebt. Plaats deze bal in een lichtjes ingevette kom, dek af met plastic folie (of een schone keukendoek) en laat dit 1 à 1,5u rijzen. Het zal verdubbeld zijn in volume.

Maak ondertussen de vulling: meng plattekaas/slagroom, suiker, yoghurt/zure room, citroensap en bloem tot alles mooi vermengd is.

Maak je brood klaar. Haal je deeg uit zijn kom en rol het uit tot een rechthoek van 25 op 40cm. Leg deze rechthoek op een blad bakpapier met de korte zijde naar je toe. Verdeel met je handpalmen de rechthoek in drie gelijke delen: 'kerf' in de lengte dus drie lijnen (kijk eens bij smittenkitchen). Smeer de vulling op het middelste stuk, maar laat de bovenste en de onderste 5 cm onbedekt. Hierover komt de lemon curd. Die curd uit een potje is vrij stijf en kan je dus bijna in schijfjes erop leggen..

Nu gaan we vlechten. De linker- en rechter delen (die dus niet bedekt zijn met vulling) snijd je elke 2,5 cm in. (of minder, indien je een fijner gevlochten brood mooier vindt). Zorg dat je links en rechts evenveel reepjes hebt. Snij de vier hoeken er af (kijk hier). Plooi de bovenste flap naar binnen. Doe hetzelfde met de onderste. Dan leg je achtereenvolgens een linkse en een rechtse reep over het midden (kijk hier). (Ik zou in het vervolg verder plooien, zodat de zijkanten toe zijn en de vulling er niet zo makkelijk meer uitloopt).

Leg je brood met bakpapier op een bakplaat. Dek af en laat het een dikke drie kwartier rijzen.

Verwarm je oven voor op 120°. Borstel je brood in met het eimengsel en bestrooi met parelsuiker. Bak gedurende een half uur (bij mij was het 50 minuten en ik heb de temperatuur na een halfuur opgehoogd tot 130°).

Indien je je deeg of je klaargemaakt brood zou willen invriezen, kijk eens bij SK.

6 opmerkingen:

 1. Ik neem aan dat het gipspoeder waar je het over hebt gistpoeder is? 't Zou anders nogal een hard broodje kunnen worden :-) Maar het ziet er erg lekker uit, dit probeer ik volgend weekend ook eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ziet er in ieder geval heerlijk uit!!!!
  Groetjes Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik geef wel mijn adres eens door, mocht je dat nog eens maken, stuur dan een stuk op aub! Ziet er heeerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gisteren gemaakt en het was heerlijk! Ik had eigenlijk helemaal geen last van uitlopende vulling. Ik heb er wel goed op gelet om bij het vlechten het uiteinde aan de andere kant vast te maken aan het deeg. Het enige dat ik heb veranderd is wat minder bloem door de kwark/platte kaas om de vulling wat smeuïger te maken. Bedankt voor dit geweldige recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. bedankt voor dat herlijke recept.
  Super lekker.

  groetjes Conny

  BeantwoordenVerwijderen