dinsdag 16 augustus 2011

Pizza


Dat aten we gisteravond.
Deegrecept komt van Smitten Kitchen.

Voor 4 pizza's:

2 blikjes tomatenblokjes
enkele teentjes look
kruiden naar smaak (oregano, rozemarijn, tijm) en zout

270g water, een beetje verwarmd (of 1/4 ervan witte wijn)
9g droge gist
8g honing of suiker (ik vind het altijd iets te zoet maar durf er niks aan wijzigen omdat gist graag suiker heeft)
1 tl zout (Smitten gebruikt er 3, ik veronderstel dat zo de zoetige smaak wel verdwijnt)
30g olijfolie
740g bloem

Kook de tomaten met de look en kruiden in tot een stevige saus. Dit duurt zo'n 1,5u schat ik. Door zo lang te koken heb je niet enkel een dikke saus, ze verliest ook haar zuurte. 

Intussen begin je aan het deeg.
Meng water (en witte wijn) met gist tot gist opgelost is. Voeg suiker / honing, olijolie en zout toe. Meng de bloem eronder. Voeg eventueel (is bij mij telkens het geval) nog wat water toe tijdens het kneden. Doe dat eetlepel per eetlepel, want je zit al gauw aan teveel.
Nadat je je deeg tot een bol gekneed hebt laat je het rijzen hij verdubbelt is qua grootte. Dit duurt zo'n uur op kamertemperatuur. En wat minder in een oven die op de minimum temperatuur staat. Dek je kom af met een handdoek om uitdrogen te voorkomen.

Verdeel je deeg in 4 stukken en rol heel plat uit. Verdeel je saus over de pizza's. Bedek met met waar je zin in hebt. Tonijn, rode ui, parika en kappertjes kregen het eerste exemplaar. De tweede werd een soort luxe Hawai met ook schijfjes banaan en vijgen. In de hoop dat de dochter niet al het beleg er zou vanaf schuiven en droge kort met tomaat eten. Het kon niet baten.
Bestrooi rijkelijk met verse oregano en basilicum en kaas. In een oven die op het heetst voorverwarmd is (280° was dat, geloof ik).
Na enkele minuutjes is het al klaar.

3 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit!
    Hihi, mijn dochter doet dat ook, al het beleg moet er af en dan eet ze gewoon pizzabodem met tomatensaus.
    Maar mmmmm pizza met banaan! Zo lekker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier wordt pizzadeeg, maar ook brood, zonder suiker gebakken, naar volle tevredenheid! Dus alleen meel, zout, gist en water (en olijfolie in het geval van pizzadeeg).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. origineel die zoetere pizza met banaan en vijgen.

    BeantwoordenVerwijderen