dinsdag 21 juni 2011

Vegaburgers



Natuurlijk zijn er veel lekkere vegetarische gerechten zonder echt een opvleeslijkendding erbij. Maar soms heb ik zin om vega te eten maar toch drie dingen op mijn bord te leggen. En zo'n burgers zijn zo makkelijk, je kan er zo veel kanten mee op en ze zijn écht lekker. Niet te vergelijken met mais-, wortel- of andere burgers uit de winkel.

Nodig voor 6 à 8 stuks:
1 blik linzen of kikkererwten (400g of 256g uitgelek), afgespoeld*
2 eieren
150g gemalen kaas

Mixen in de keukenrobot. Ik mix tot het egaal is maar misschien heb jij liever nog wat te herkennen linzen.

Dan haal ik er een kinderportie uit want anders eet ze zeker niks.

En in de rest gaat waar ik zin in heb:
olijven in ringetjes, fijngesnipperde sjalot (ik doe dat rauw maar dna blijft het wel wat rauw, je kan ze ook voorbakken als je dat lekkerder vindt), citroen- of limoenzeste, komijn, grofgehakte noten (noten in een plastic zak en op slaan met een deegroller), venkelzaadjes, gedroogde abrikozen in stukjes, appel in stukjes, nigellazaad, rode ui, look, zonnebloempitten, zongedroogde tomaten, bruchettakruiden, blokjes paprika, pijnboompitten (ev. vooraf geroosterd), pompoenpitten, fijngeraspte venkel, ...
en verse kruiden zoals (citroen)tijm, platte peterselie, rucola, oregano, munt, basilicum, rozemarijn, koriander, ...

Alles mengen. Wanneer het nog niet stevig genoeg is om burgers van te vormen doe je er wat paneermeel bij.

Elke burger rol je in paneermeel of sesamzaadjes.

Bakken in wat olie.

Recept haalde ik uit ... tromgeroffel ... het kinderkookboekje dat je krijgt bij Kind en Gezin. Echt waar!




* droge bonen 24u op voorhand weken en koken kan wel nóg lekkerder zijn maar daar doe ik niet aan mee

5 opmerkingen:

  1. wat goed dit! Ik moet echt heel nodig een keukenmachine krijgen. Of kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ne mixer kan, kunt gij ook.

    Maar ehm, ik wou eigenlijk zeggen: <3 selfmade veggiestuff! Da's echt lekker! Stiekem het lekkerste van al het veggiestuff in de wereld. En ook ecologischer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, kikkererwten en linzen, dat eten wij hier echt vaak. Alleen nog nooit aan gedacht om daar burgers van te maken. Dat ga ik zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De commentaar die'k hier al een week probeer te posten, maar nooit mocht van Blogger om één of andere bizarre reden:
    Dat ziet er ZOOOOO lekker uit!! Duizendmaal dank voor de tip!
    (en ik zal je mailen :)

    BeantwoordenVerwijderen