dinsdag 18 januari 2011

Zoutdeegketting


Riet had het er deze week al over: klein kinders amuseren tijdens vrije dagen. (Oef, die kerstvakantie hebben we weer overleefd). Waarom geven ze daar geen cursussen over bij Kind & Gezin?

Wij hebben in de vakantie veel taart, brood en koekjes gebakken. En dat lag niet enkel aan de feestdagen. Koken en kuisen doet dochterlief graag.

Dit was een simpelke: zoutdeeg met kleurstof, gerold tot bollekes, met een gaatje in om een halsketting van te maken. Nu ja, simpel. Zij bekwam toch eerder slangetjes dan bollekes. En de gaatjes werden ook niet tot het einde geprikt. En na tien bollekes met naald ("ziet dat ge u niet prikt!") en draad rijgen was ze het ook beu.

Zoutdeeg:
1,5 kopje bloem (dat mag best een kleintje zijn als je alleen een ketting maakt)
0,5 kopje zout
0,5 kopje water
2 el olie

Mengen en indien het kind het toelaat een nachtje in de frigo laten zodat die zoutkristallen opgelost geraken.
Je verdeelt je zoutdeeg in stukken: eentje blijft wit, eentje krijgt rode voedselkleurstof, eentje blauwe en een grote gele. En dan maar mengen.
Maak de gaatjes groot genoeg want het deeg zet toch ietskes uit. 

Bakken op 175° tot ze helemaal droog zijn.

Met fimo is dat natuurlijk ook te doen maar ik heb dat niet in huis en tijdens de schoolvakantie wil ik niet de Nieuwstraat in met twee kinders om iets te kopen dat ik niet strict nodig heb.

Mijn foto ziet er deprimerend donker uit, maar wat wilt ge met zo'n weer.

3 opmerkingen:

 1. Ah plezant, zo kan ik nog eens opnieuw zoutdegen en toch niet hetzelfde aan het doen zijn. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Simpel idee met groots effect.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb ik ook veel met mijn dochter gedaan toen ze klein was! Zoutdeeg is plezanter dan fimo voor kinderen vind ik persoonlijk, ze kunnen lekker met hun handjes in het deeg kneden.
  Nog veel creatieplezier!
  Groetjes van Trudis

  BeantwoordenVerwijderen