donderdag 14 oktober 2010

Meringue-frambozentaart


Een onsmakelijk foto van een heel smakelijke taartEen jarige wederhelft + een borelingetje in huis. Dat vraagt om een snelle en makkelijke taart. Ik had er zin in een meringuetaart en dat plan werd onmiddellijk goedgekeurd.

Hoe?

Een halve hoeveelheid van het koekjesdeeg van Mme Zsazsa (of nog beter, de volledige hoeveelheid. De helft gebruik je als taartbodem en met de rest steekt je driejarige figuurtjes uit en versiert deze met chocoladedruppels. Dat geeft je ruimschoots de tijd om je eiwitten op te kloppen), opgesteven in de figo, uitgerold tot een halve cm, een 12-tal minuten gebakken op 175°.

(Wanneer het deeg afgebakken was heb ik het onmiddellijk ingesmeerd met een eierdooier. Dat wordt direct gaar en zou zorgen voor een vliesje waardoor de bodem minder rap wak wordt. Misschien werkt dat wel maar toch niet met diepvriesframbozen die hun vocht afgeven. Ik vind dat koekjesdeeg dat helemaal wak geworden is van het frambozensap lekker, maar mooi te presenteren is het niet. Voor een serveerbare taart wachten tot het frambozenseizoen dus.)

400g frambozen. Gezien het seizoen zijn het diepvriesexemplaren geworden. Gewoon verdelen over de taartbodem.


4 eiwitten (ik neem er volgende keer 5 of 6 want ik wil een dikkere wolk schuim, de hoeveelheid suiker zou ik niet veranderen) heel stijf opkloppen en er dan gelijkmatig 175g suiker onder kloppen. (Tine, ga maar een mixer lenen).
Etaleren over je frambozen. Met een lepel kan je wat piekjes vormen.
Dat gaat voor een dikke tien minuten in een oven van 190°. Kijk af en toe of de piekjes al gecarameliseerd zijn. 

(En schuif die figurenkoekjes nu ook maar in de oven)

8 opmerkingen: