dinsdag 7 september 2010

Heliumbroek
Er zijn zo van die maaksels die door je hoofd blijven spoken. Dingen die je zo mooi of knap gevonden vindt dat je ze blijft onthouden. Het dierenrokje van Polkadotjes is er zo eentje. Of het teckel-t-shirt van Jef van Mme Zsazsa. Of het kleine meisjes- en mamarok van Harvest TwentyTen. Of de broekjes van Vermiljoen. Niet lang nadat ik haar blog ontdekt had en verliefd geworden was op deze broekjes kondigde Vermiljoen aan dat er een winkel zat aan te komen. Aha, ik zag mijn kans schoon, mijn eerste bestelling zou zo'n broekje (of broekjes) zijn. Niet dus, Vermiljoen verkoopt stof. En ook een patroontje dat erg in de buurt komt van dat schippersbroekje. Maar daar durfde ik me absoluut niet aan te wagen. Tot een dikke week geleden.

Mijn eerste probeersel ging ik in een effen groen stofje doen waar ik toch nog enkele meters van liggen heb. Het kind is wel drie maar van het kleine en vooral het smalle model, weliswaar met een bolle buik. Broekjes van maat 86 zitten goed rond de middel maar zijn te kort en maat 92 kan ze enkel ophouden als er aanpasbare elastiekjes inzitten. Maat 2 jaar ging ik dus maken, met verlengde broekspijpen.

Eens gemaakt had ik al in het snot dat dit geval wel heel erg breed was. Ik had de rekker zo klein gemaakt dat het overeen kwam met haar passende broekjes maar het was als het ware een gesmockt achterpand geworden. Ze wilde het passen (triomf! de laatste weken heeft ze veel minder moeite met mijn schepsels) maar het was onmiddellijk duidelijk: wat een misbaksel! Het voorpand moest onder haar buikje en daardoor zakte dat kruis tot een baggy hoogte (of eerder diepte). Toen ze zich omdraaide werd het fiasco helemaal duidelijk: een pofbroek met de pof op billenhoogte. Het was gewoon twee keer te breed.Poging nr 2. Dit keer maat 12-18m. Een driejarige in een broekje voor 1-jarigen. Het was een beetje riskant maar ik had toch echt wel veel marge. Patroontje verlengd met 14cm en dit keer met contrasterende 'zakken' die geen zakken zijn en een aanpasbare elastiek. En en en? Het past!
Ik lijk echt iets te hebben met patroontjesstoffen die maar in een detail voorkomen ( zoals in dit rokje).

Bij een volgend exemplaar (allez ja, aangezien het zo'n fijn exemplaartje is zullen er wel meerdere volgen) verander ik nog drie dingen:
- 14cm was nipt. Ik heb een ultraklein zoompje gelegd en de broek is toch was kortekes.
- de broekspijpen zijn te smal. Het zijn normale broekspijpen en dus geen brede zoals bij het originele model. Vanaf het kruis ga ik het dus wat uitschuinen.
- het achterpand heeft bouwvakkersneigingen. Volgende keer wordt de zijkant identiek maar ga ik het midden van het achterpand ophogen.
En moest ik moedig zijn zou ik nog een vierde zaak veranderen. In Vermiljoens exemplaar is die voorflap breder (zo lijkt het toch op foto) waardoor de knopen verder van elkaar staan. Dat vind ik toch nog schoner.

17 opmerkingen:

 1. Amai, jij bent hier nogal een gang aan het gaan met blogberichten! Ook tijd over om één of andere reden? :-)

  Die heliumbroek is prachtig, en grappig, als ik een lijstje zou moeten maken van blogberichten die in mijn hoofd zijn blijven hangen, dan zitten al de berichten die jij noemt er tussen!

  En die heliumstof geraak ik maar niet beu. Ik heb hier ook nog een heel stuk liggen, voor een ringsling. Maar zo als detail is het misschien nog leuker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Riet, deze namiddag en vanavond nog werken en dan is het (opnieuw) verlof. Bij jou ook zeker bijna?
  Ik wil al maandan een nieuwe ringsling maken, maar het stofje dat ik in gedachten had, een Modaatje met cirkels (ik vind geen link op internet) heeft de marktverkoper niet meer. En hij kan er ook niet meer aangeraken. Met mijn half meterke zou ik ook de staart kunnen versieren, maar ik blijf het uitstellen. Een ringsling is nochtans op 123 klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga de helium ook alleen in de staart stoppen. Ik maakte er nog nooit één, maar het schijnt inderdaad vlot te gaan.

  Ik ben al twee weken thuis. En had gehoopt dat het er al zou zijn. Maar officieel is het voor zaterdag. Spannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een dik jaar geleden heb ik er een gemaakt. Nog samen met mamalief. Ik heb toen een eeuwigheid internet afgespeurd om alle tips te combineren.
  Ik maakte er toen een met twee katoentjes op elkaar. Met een bedrukt katoen heb je altijd een lelijke kant: ofwel het ding zelf, ofwel de staart. Dus twee stofkes opeen, dat mocht volgens de ringslingshop. Ik had bijna een deken rond mij dat ik niet kon aantrekken: de ringen zaten propenstevol. Dus: ofwel 2 heel dunne katoentjes ofwel (zoals mijn tweede versie) een effen katoen met een bedrukte staart.
  Als ik me haast kan ik het systeem nog eens eruitdokteren en post ik een handleiding. Ofwel begin ik eerst aan dat borstvoedingst-shirt...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoop dat hij nog efkes blijft zitten. Mentaal ben ik er niet klaar voor. Gisteren op babybezoek een huilende baby gehoord en de moed zakte me in de schoenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi! Ik vind het echt een leuk model.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi, hoor! Ik heb het patroon hier ook liggen en tekende voor mijn vijfjarige dochter het rokje in maat 3 over. En zelfs dat lijkt me ruim.
  Voor de jongste zoon (2+) tekende ik ook 18 maand met verlengde broekspijpen, maar ik ben er nog niet aan begonnen. Goed om jouw verhaal te lezen. En veel succes met de baby! Huilende baby's zijn al een stuk minder erg als ze van jezelf zijn, en de hormonen zullen ook wel een handje helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zucht, dat is toch een zalig broekje. Ik moet ze ook dringend maken voor de kleinsten!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig!!
  Het is idd een zalig patroontje. Alleen spijtig van die maten zeg. Ambetant!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is misschien een lastige bevalling geweest, dat broekje, maar het resultaat is toch de moeite!
  En mijn excuses voor deze flauwe woordspeling :).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zal ik doen, Miss Stik!
  Eerst even de 57 andere onafgewerkte projecten afwerken :-)
  O ja, uw interieurlijstje komt verdacht goed overeen met mijn verlanglijstje. Qua stijl en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik had het idee op jouw blog gezien, Oontje. En ja, wij houden hier ook van strak.

  Janina, viel heel goed mee hoor. De maten zijn dan niet ideaal, de werkbeschrijving is dat wel. En het is een super simpel patroontje (eens je weet dat de maten nogal op de groei zijn, toch in de breedte).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Waauw, de combinatie van die twee blauwe stofjes is echt perfect :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat vond ik ook. Alleen ben ik met het topstitchen de mist in gegaan. Ik dacht dat de bleke kleur in Helium wit was. Eens getopstitched zag ik dat het beige is. Maar ik had geen zin in lostornen en herstikken. En eigenlijk valt het nog niet zo erg op.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Misschien is het dan niet helemaal top gegaan, ze zien er wel perfect uit. En man, wat een respect voor jou doorzettingsvermogen!! En nogmaals, ze zien er echt super tof uit! (die mogen ook wel in grote-mensen-model..)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Lisette, ik denk wel dat dat te doen is hoor, een grote-mensen-model. Eens je weet hoe de flap werkt is dat wel toepasbaar op een groot patroon.
  En doorzettingsvermogen. Pfff, dit is echt twee keer niks. Zeker niet in vergelijking met jouw geweldige sjaals.

  BeantwoordenVerwijderen