maandag 1 februari 2010

Een zakje voor haar en eentje voor mij

Een Petite Pack voor haar eerste schooljaar (nu ja, vier maanden). In plaats van een flap heb ik voor een rits gekozen. Ik vind het Ikea-vogeltje zo schattig en wou dat gebruiken. Aangezien dit stuk stof enkele cm's smaller is dan het originele patroon is dit rugzakje een paar cm'tjes kleiner. Sowieso is het een erg klein ding. Ik voelde me we eerst wat bedrogen: 1. zó klein? en 2. aangezien je onderaan zo een vierkante onderkant hebt loopt het bovendeel breder uit (is er een kat die deze zin begrijpt?). Maar er past vlotjes een flesje van een halve liter plus kleine brooddoos in. Maar het feit dat die bovenzijde breder is dan de onderkant vind ik toch een tegenvaller. Langs opzij zie je dat natuurlijk niet, maar frontaal wel. De achterkant is ook een ikeastofje en de binnenkant heb ik van de bijhorende Ikea-panden gemaakt die ik trouwens spuuglelijk vind. Ik wilde wel dat stofje opgebruiken en dacht - weeral - dat dit een proefje ging zijn en dat er wel eens een definitieve versie zou volgen. Ofwel heb ik me dat maar aangepraat zodat ik dat lelijke stofje toch niet zou moeten weggooien. De riemen heb ik niet van brede biais gemaakt zoals in het patroon maar van twee gewone biaissen (:-)) aan elkaar, dus niet toegevouwd. En komt nog een lusje om de tas aan een haakje te hangen. Ik heb binnenin ook nog een klein zakje voorzien.
En voor mij dit. De supersaaiste tas ooit. Maar ik was het beu met altijd dezelfde tas naar het werk te gaan. En patronen waar a4-mappen in passen zijn niet te vinden op het www. Ik had inmiddels zoveel creatieve testmodellen gemaakt dat ik iets-wat-niet-fout-kan-gaan wou maken. Maten genomen van mijn map en systeem van een tutorial die ik via Eloleo heb gevonden gebruikt. Ik weet niet meer waar ik het vond maar ik vond het systeem zeer handig. Binnen en buiten zitten onderaan aan elkaar genaaid - fantastisch - maar de bovenboord is precies een grote biais die je er moet rondzetten. Ik sukkel al zo met gewone biais. Dit reuzeexemplaar was dus een ware foltering. Op een plaats heb ik er dus naast gezeten. Dat zal ik - ooit - met de hand wel fiksen. Trouwens, die handvaten ga ik ook bovenaan eens vaststikken want die witte boord flapt altijd naar binnen.

9 opmerkingen:

 1. Saai, saai, SAAI?? Zelfgemaakte tassen zijn nooit saai, zeker niet met die ferme stofkes die ge er voor gebruikt hebt! Ik moet zelfs nog beginnen aan zo'n 'eenvoudig' tassenproject en ik sta nu al te popelen. Is dat ander stofke ook van de Ikea? Ik moet daar nu echt wel eens geraken binnenkort...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. moooh kei schoon, enne ik snap je zin ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind m toch ook heel mooi gelukt hoor! En ik snap je zin ook:-) Volgens mij is dat op te lossen door de bovenkant even breed te maken als de bodem, en dus je rits tussen twee repen stof te naaien en dat dan aan je tas te zetten. Hm, is dàt een begrijpbare zin?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kei mooie tasjes! Die stoffen van ikea zijn zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Katrien, daaar dacht ik ook aan, maar ik wou die 'doosvorm' bovenaan niet. De stof was al gesneden en dan zou het tasje kleiner worden. Trouwens, ik zat vast aan de grootte van dat Ikea-paneel.

  @Ella, de boompjesstof en de witte stof komen ook van Ikea. Ik lijk hier nu een wandelend reclamebord. Op straat hoop ik dat er niet te veel volk denkt: 'o, kijk, nu, daar wandelen mijn gordijnen.'

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind ze allebei heel tof. Dat schoudertasje wil ik ook al zo lang maken, tijd hè. En die voor jou is zeker niet de supersaaiste tas ooit, allé nu, écht niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow! I love your petite packs! They turned out so nicely and are very sweet. I also love how you altered it to be a zipper closer at the top rather than a large flap.

  I would be so happy if you would share photos of your bag in our flickr group here: http://www.flickr.com/groups/sewtospeak/pool/

  BeantwoordenVerwijderen